Seija Saarinen - Kahvipussin uusi ulottuvuus

Paasilinna 2012, 191 s.

Kahvipusseista saa vaikka käsilaukun, jos pinta ja ulkonäkö vain miellyttävät käyttäjää. Materiaali sinänsä on huoleton: hylkii vettä ja esimerkiksi Pauligin Juhla Mokka -pussit kestävät ulkopuolelta 200-asteista ja sisäpuolelta 120-asteista kuumuutta.

Kahvipussin uusi ulottuvuus antaa ohjeita, joilla tyhjistä kahvipusseista saa hyötytavaroita tai koristeita. Satunnaisen kahvittelijan askartelupuuhaa tämä ei välttämättä ole, sillä yhden käsilaukun tekoon tarvitaan noin 200 kahvipussia.

Lisukkeiksi tarvitaan vain lahjanauhaa, pellavalankaa, sisarniittejä, sukkapuikot, käyrän neulan ja mattopuukon. Eli kahvipussitavaroiden taiteilu on suht edullinen harrastus.

Kirjan ohjeet keskittyvät pääasiassa erilaisten pannunalusten ja korien punontaan eri tyylein. Kirjassa esitellään vaihe vaiheelta myös eri tekniikat, joilla pussikudin syntyy. Samoin käydään läpi eri punontatekniikoita, joilla syntyvät kassit ja korit. Ohjeet ovat selkeitä ja kuvien avulla helposti seurattavia.

Toisten silmää voivat miellyttää tuohiaskartelumaiset pussitaitokset, mutta esimerkiksi pusseista askaroituja ruusuja on vaikea nähdä piristävänä sisustuselementtinä tai kidepalloja kantajaansa koristavana koruina. Koreiksi ja pannunalusiksi taiteltuina tummanvihreän, -punaisen ja -ruskean sävyiset kahvipussit heijastavat 1970-lukulaista sisustusilmettä. Toiset voivat ihastua retroon, toiset taas hylkiä tunkkaisenoloista tuotetta. Jos valitsee taiteltavat palat väriltään huolella, vaikkapa vain mustasta tai kultaisesta kohdasta, lopputulos on hillitympi.

Kahvintuoksun takia pussiaskartelua ei kannata aloittaa, sillä pussit täytyy pestä huolella ennen töiden alkua.

Kristiina Poutiainen