Seita Vuorela: Lumi

Seita Vuorela: Lumi. WSOY 2016. 240 s.

Seita Vuorelan nuortenromaani Lumi jäi tekijältään kesken, kun Vuorela (s. 1971) menehtyi äkillisesti keväällä 2015. Vilja-Tuulia Huotarinen on viimeistellyt kirjailijakollegansa jo varsin pitkällä olleen kirjan.

Tarina perustuu teoksen lopussa olevien Vuorelan jälkisanojen mukaan hänen kokemuksiinsa Iranin-matkalla vuonna 2006 ja iranilaisten ystäviensä elämäntapahtumiin. Toisaalta kyse on fiktiivisestä kertomuksesta ja itse asiassa monen kertomuksen toisiinsa lomittumisesta.

Romaanissa on kaikkitietävä kertoja, joka seurailee eläytymisesityksen keinoin vuorotellen kahta päähenkilöä, Atishaa ja Siamakia.

Siamak on Itä-Helsingissä asuva poika, joka keskittyy jääkiekon pelaamiseen. Hän on tullut perheineen Suomeen niin monta vuotta sitten, että muistot Teheranista ovat unohtuneet. Siamak on halunnut unohtaa ja juurtua uuteen kotimaahan.

Siamakin pasmat menevät sekaisin, kun perhe ottaa kotiinsa levottomasta Teheranista paenneen Atishan. Tyttö repii läsnäolollaan peitteet, joiden alle Siamak on mielessään piilottanut varhaislapsuutensa.

Lumessa ei ole kyse vain maahanmuuttajien kotoutumisesta vaan heidän elämänhistorioistaan kokonaisuuksina. Monella on lähtömaassa perhettä, sukua ja karmeita kokemuksia. Lumessa alkuperäisen kotimaan kauheudet kiteytyvät sanaan Evin, toisinajattelijoiden ja väärintoimijoiden vankilaan Teheranissa.

Siamak on jäädyttänyt tunteensa ja muistonsa. Atisha alkaa ensin vaistomaisesti ja sitten tietoisesti sulattaa Siamakia kohmeesta. Tarinoiden ystävänä hän uudelleenkirjoittaa ja elää läpi H. C. Andersenin Lumikuningatarta.

Lopputulos on kaunis, joskin moniselitteinen. Lumi saa sekä kauneuteen että kauheuteen liittyviä merkityksiä.

Vuorelan viimeiseksi jäävä kirja jää auki erilaisille tulkinnoille. Näin toteutuu se, minkä hän kirjoitti jo romaaniinsa Karikko: ”Täysin en lähde pois koskaan. Olenhan minä tarinankertoja.”

Helena Miettinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.