Seppo Jokinen: Rahtari

Crime Time 2016. 375 s.

Istuin työpöydän ääreen ja avasin koneen kirjoittaakseni kritiikin Seppo Jokisen uusimmasta rikosromaanista Rahtari. Kirja ei ollut siinä, missä sen piti olla. En löytänyt sitä mistään.

Avasin kirjaston nettisivun katsoakseni, saisinko kirjan sieltä. Kirjastolla oli Rahtareita 32 kappaletta. Kaikki lainassa. Varauksia oli jonossa 98.

Seppo Jokinen on 21 vuoden aikana kirjoittanut 21 komisario Koskinen -romaania. Se on hurja työmäärä. Ensimmäisen kerran totesin nyt sen, miten kiivas kysyntä on uusimmalla Koskisella. Mihin se perustuu?

Olen lukenut ne kaikki. Ne muistuttavat toisiaan, kuten sarjaromaanit aina. Mutta mitkä seikat vetoavat tällä voimalla lukevaan yleisöön?

Kahdessa ensimmäisessä romaanissa Koskinen oli vielä rikosylikonstaapeli, Tampereen poliisilaitoksen rikostukija. Nyt hän on rikoskomisario, joka johtaa suuren Sisä-Suomen poliisilaitoksen väkivaltarikosten tutkintaryhmää.

Ryhmä koostuu monenlaisista, eri-ikäisistä tutkijoista, joita yhdistää luja solidaarisuus toisiaan kohtaan. Se on päällikkö Koskisenkin onni. Hän on kokenut raskaan avioeron. Nyt yksi pehmeä ja lämmin naistutkija tulee vähän väliä hänen huoneeseensa rutistamaan ja suukottelemaan häntä. He asuvat välillä yhdessä.

Välillä tutkija Ulla asuu omassa kodissaan ja hoitaa siellä huumeista parantunutta mutta välitilassa elävää tytärtään. Hänellä itsellään on takanaan juopottelukausi, jonka jatkamista hän visusti varoo.

Ryhmän jäsenten omakohtaiset kokemukset elämän ongelmista auttavat heitä ymmärtämään tutkinnan kohteeksi joutuvia ihmisiä. Epäiltyjä ei simputeta, asianomistajia tuetaan konkreettisesti, sairaalaan joutuneen vuoteen vierellä istutaan pitkään.

Koskisen ryhmä ei aja autolla tolkutonta vauhtia takaa epäiltyjä. Se ei kulje ampuma-aseet kädessä kaiken varalta. Se välttää väkivaltaa.

Missä näin humaaneja menettelysääntöjä osataan noudattaa? Tampereellako?

Rahtarin rikosjuonet ovat poikkeuksellisen mutkikkaita. Siinä tehdään henkirikoksia ainutlaatuisilla tavoilla ja erikoisten motiivien perusteella.

Osa tekijöistä on korkeimman tason teknisiä tiedemiehiä, joilla on uusia loistoideoita. Niillä on määrä rikastua huimasti.

Tärkeä motiivi päätekijä Rahtarilla, entisellä professorilla, on suuttumus yliopistojen simputtamiseen rahoituksen mielivaltaisella leikkaamisella. Hänen Lapista Tampereelle ajamansa rekan perävaunussa on sellainen lasti, ettei vastaavaa ole ennen nähty eikä kuultu. Suosittelen varovaista tutustumista siihen.