Sinikka Määttälä, Jaakko Nuutila, Timo Saranpää - Juhlapalvelu

Sinikka Määttälä, Jaakko Nuutila, Timo Saranpää Juhlapalvelu (WSOY) Tavanomaista isompien perhejuhlien järjestäminen vaatii kokemusta ja tietoa varsinkin, jos tarkoitus on pitää ruokapidot. Jo yli kymmenen hengen tilaisuuksissa on monia seikkoja, jotka on otettava huomioon.

Kun tilaisuudet käyvät vaativiksi, myös ammattilaiset tarvitsevat kättä pitempää. Etenkin sisämaassa kansainvälisten yhteyksien ja kokemusten harvinaisuuden takia opastusta kaivataan.

Sinikka Määttälä , Jaakko Nuutila ja Timo Saranpää ovat tehneet tuoreen oppikirjan Juhlapalvelu. Se luo pohjan isojenkin tilaisuuksien juhlajärjestelyille, ruuanvalmistukselle sekä tarjoilun suunnittelulle ja toteutukselle.

Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti juhlien ruokia, niiden menekkiä, tarjoiltavia kokonaisuuksia ja valmistusta, elintarvikehygieniaa ja kustannusten muodostumista.

Erilaisten uskontojen, ruoka-ainerajoitusten ja tapahtumien merkitys on tärkeää. Jopa se, missä järjestyksessä lippulinna rakennetaan oikein, on joskus tärkeää.

Hyötytietoa kaikille edustamaan joutuville Juhlapalvelu on paitsi oppikirja ruuan valmistukseen ja juhlien järjestämiseen, myös oppikirja juhliin osallistujille. Tilaisuuksien muodot, organisointi, maneerit ja erityispiirteet kannattaa opiskella myös silloin, kun on itse kutsuttu vieraaksi.

Kaikille edustamaan joutuville se on syytä ojentaa tehtävän saatetietoina. Ruokaharrastajista pitokokkeihin se on ehdoton käsikirja, joka antaa selkärankaa vaikka rapujuhlien järjestämiseen.

Juhlapalveluyritysten taloudellisen toiminnan puitteet voi kirjan parissa käydä hyvin läpi. Miten suunnitella kannattavuus, arvonlisävero, löytää katetuoteajattelun sudenkuopat ja ymmärtää volyymin merkitys - siinä esimerkkejä annista.

Selkeät tietolaatikot, kaaviopiirrokset ja asiakokonaisuudet ovat opiskelua varten, mutta palvelevat tavallistakin kotikokkaajaa tai palveluyrittäjää hakuteoksen tavoin.

Kirja on pehmeäkantinen.

Jouko Kääriäinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.