Siri Kolu: Tervemenoa Taika Taksinen

Otava 2015. 201 s.

Tapahtuuko kotikulmillasi outoja asioita kuten lasten katoamisia niin, että vanhemmat eivät edes muista lastensa olemassaoloa saati sitten katoamista? Kyseessä voi olla lähiönoita, joka tekee pahoja taikojaan ihan ilkeyttään. Vai tekeekö?

Siri Kolu sai vankan fanijoukon kirjasarjallaan Me Rosvolat. En epäile yhtään, etteikö hänen uusi lastenkirjansa Tervemenoa Taika Taksinen tule saamaan samanlaista fanitusta. Myös uutuudessa liikutaan mielikuvituksen ja taikojen maailmassa.

Kirjassa arvostettu kunnanvaltuutettu muuttuu hetkessä lähiönoidaksi, joka ei pidä lapsista ja muuttaa heidät kissoiksi näkymättömään taloonsa.

Kun 10-vuotias Roosa Tulikukka Hurme muuttaa Sirkuslaaksoon Jokivarrentaloon, hän tuntee sen heti kodikseen. Kyliltä hän kuulee kuitenkin outoja asioita.

Roosa tutustuu Larsiin, joka kertoo kadonneista lapsista. Kaiken takana on lähiönoita Taika Taksinen, jolla on myös apureita. Mutta Lars tarvitsee tiedoilleen todisteita. Roosa ja Lars käyvät toimeen vapauttaakseen noidan talosta kissoiksi loihditut lapset.

Kolu käyttää kirjan juonessa ja kerronnassa vallatonta ja rikasta mielikuvitusta. Vetävä tarina kertoo paitsi noidan maagisesta voimasta myös lasten rohkeudesta vastustaa taikavoimaa.

Satua ja jännittävää seikkailua yhdistävästä kirjasta löytyy paljon myös syvempiä asioita ja kysymyksiä. Miksi Taika Taksisesta tuli ilkeä ja paha lähiönoita, joka ei pidä lapsista? Mitä hänelle on tapahtunut lapsena? Ehkä jokin vääryys, jonka yli hän ei ole päässyt?

Vaikka Kolun kirjassa liikutaan sadun ja taikuuden maailmassa, se kuvaa myös sitä todellisuutta, miten yksinäisyys, pelokkuus ja kiusattuna oleminen vaikuttaa lapseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.