Sjón: Poika nimeltä Kuukivi

Kirjat

Sjón

Poika nimeltä Kuukivi

Suom. Tuomas Kauko. Like 2014. 160 s.

Islantilaisen kulttuuripersoonan Sjónin romaani Poika nimeltä Kuukivi (alkuteos 2013) nivoo arvoituksellisesti ja symbolisesti yhteen orvon homopojan kohtalon, elokuvien maailman ja pohjoisen saarivaltion historian.

Pieni romaani ahmii itseensä hämmentävän pitopöydän mutta etenee silti täsmällisen kronologisesti Islannin itsenäistymisen aattona syksyllä 1918 ja loppuviitteenä kesään 1929. Syystalvella 1918 reykjavikilaisia puhuttavat maailmansota, Katla-tulivuoren suuri purkaus ja vaarallinen espanjantauti. Nämä historialliset tapahtumat luovat taustakohinan orvon teinipojan Máni Steinnin elämään.

Isoisoäitinsä siskon kanssa vaatimattomassa ullakkokodissa asuva poika elää elokuville, joita hän näkee jatkuvasti Reykjavikin kahdessa teatterissa. Elokuvien draama, jännitys ja romanssi liukuvat hämyisäksi fantasiaksi pojan arkeen. Kiehtova moottoripyörätyttö saa vampyyrikuvien mukaisen nimen Sóla-Guðb-.

Piilopaikoissa teinipoika tarjoaa rahasta homoseksiä ”asiakkailleen”, vanhemmille mieshenkilöille. Kirja alkaa suorasukaisella kuvauksella suuseksistä. Seksi, kuolema ja dekadentti romantiikka ovat vahvasti läsnä pitkin tarinaa. Homoseksuaalisuuteen liittyy myös pojan elämän käännekohta.

Tulkinnan keinot romaaniin voi poimia kirjan yhdeltä sivulta. Avainsanoja ovat Freud, alitajuisuus, ”vapautuminen vanhentuneista käyttäytymissäännöistä ja psyykkisistä estoista”, ranskalainen surrealismi, elokuvataide, epäloogiset leik­kaukset ja kollaasimaisuus.

Romaanin aiheista olisi saanut paisutettua tiiliskivieepoksen, mutta Sjón luottaa vahvasti lukijaan ja tiiviiseen mittaan. Sen, minkä kirjailija jättää kertomatta, lukija kirjoittaa mielessään, toisinaan epävarmana ja hämmentyneenä mutta mielellään.

Loppuun Sjón kietaisee tarinan vielä saagamaiseen muotoon ja yhtymäkohtiin omaan sukutarinaansa. Yllätyspaketti on valmis.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.