Sujata Massey: Murha Bombayssa. Perveen Mistry tutkii

Suom. Maija Heikinheimo. Gummerus 2019. 460 s.

Yhdysvaltalainen kirjailija Sujata Massey tunnetaan Rei Shimura -etsiväsarjasta, jossa liikutaan Japanissa. Hänen uusin dekkarisarjansa sijoittuu 1900-luvun alun Intiaan. Kirjailijaa on innoittanut Intian ensimmäinen asianajajanainen Cornelia Sorabji.

Sarjassa seikkailee Perveen Mistry, ainoa juristinainen Bombayssa. Hän työskentelee lakitoimistossa myös oikeusavustajana, kääntäjänä ja kirjanpitäjänä. Oikeudessa hän ei vielä saa esitellä tapauksia, koska on nainen.

Sarjan aloitusromaanissa Murha Bombayssa Perveen selvittää rikosta muslimikodissa. Siellä asuvat eristyksissä hiljattain menehtyneen miehen kolme vaimoa lapsineen ja palvelijoineen. Perveen perehtyy naisten perintöoikeuksiin ja auttaa heitä tekemään päätöksiä.

Dekkarijuonen kanssa vuorottelee tarina Perveenin omasta elämästä. 1910-luvun lopulla hän opiskelee ainoana naisena oikeustiedettä Bombayssa. Muut opiskelijat ja opettajat pyrkivät estämään sen. Tarjoaako intohimoinen rakkaus ja mahdollinen avioliitto lahjakkaalle Perveenille paremman tulevaisuuden?

Masseyn uuden sarjan avaus tuntuu keskinkertaiselta dekkarilta. Juonen romanttinen osuus jännittää enemmän kuin murhan ratkaiseminen.

Viihdekirjallaan Massey houkuttelee lukijan tutustumaan monikulttuuriseen ja -kieliseen Intiaan. Kirjaan painettujen karttojen ja sanaston avulla lukija ymmärtää tarinan vivahteita. Maija Heikinheimon suomennos soljuu luontevasti.

Rei Shimura -sarjaan verrattuna Perveen Mistry -kirjat etenevät rauhallisemmin ja kannustavat naisia vielä avoimemmin. Perveen esimerkiksi vastustaa äitinsä tavoin naisten sulkemista koppiin kuukautisten ajaksi.

Sujata Massey on työskennellyt toimittajana. Suomeksi on käännetty muidenkin toimittajien rikoskirjoja Intiasta. Kishwar Desain raaoissa romaaneissa murhia ratkoo sosiaalityöntekijä, Tarquin Hallin viihdedekkareissa hauska yksityisetsivä apulaisineen. He kaikki haluavat korjata yhteiskunnan epäkohtia.

Terhi Anttila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Matti Mäkelän syöpädiagnoosi vakavoittaa lukijan, mutta kirjailija itse ei murehdi liikoja muistelmissaan

Anssi Hemmilän Ilosaari on ironinen viihderomaani

Kirja-arvio: Tiina Lehikoisen Terra Nova ravistelee hereille ja saa tarkistamaan omia asenteita

Arvio: Tommy Tabermannin Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä on rakkaudentäyteinen teos

Kirja-arvio: Pertti Lassilan Kovassa valossa kuvaa kahden naisen elämää

Kirja-arvio: Tomuisia miehiä ja valtavia vetureita

Kirja-arvio: Aki Salmelan Eläimen varjo venyttää proosarunon käsitettä

Kirja-arvio: Uusin Tatu ja Patu -kirja ei nouse parhaimpien joukkoon, koska nyrjähtänyt näkökulma jää puuttumaan

Sarjakuva-arvio: Julianna Hyrri onnistuu tavoittamaan lasten maailman, jossa asioita kätketään aikuisilta.

Kirja-arvio: Urmas Korpikoski: Luonnon armosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.