TAAVI VARTIA - Viikinkipoika Kaspar

TAAVI VARTIA Viikinkipoika Kaspar

Helsinki-Kirjat 2011. 239 s. Taavi Vartian Viikinkipoika Kaspar on tunnetun viikinkihistorian perustalle kuviteltu fantasiaseikkailu ja nuortenromaani.

Kaspar on norjalaisen viikinkipäällikkö Freygeirin kaksitoistavuotias poika. Kirjan tarinan alussa Freygeir on tuonut yli 200 aluksen laivastonsa Suomeen, Hämeen jokireiteille. Eletään vuotta 1050. Retken ei ole tarkoitus olla raakaa ryöstelyä, vaan Ruotsin kuninkaan tilaama valloitusnäytös niskuroivien suomalaisten pelästyttämiseksi.

Suunnitelmat muuttuvat, kun suomalaiset onnistuvat väijyttämään ja osittain tuhoamaan viikinkilaivueen. Kaspar päätyy ajelehtimaan isänsä laivalla ypöyksin. Virta vie Sakkara-laivan merelle. Samaan aikaan samoilla vesillä liikehtii pienellä veneellä Jäkälä-tyttö pikkuveljensä kanssa. Sattuman oikusta Jäkälä on kulkeutunut Astuvansalmen kalliomaalauksia tehneen isänsä luota todella kauas.

Lapset löytävät toisensa ja alkaa aivan uudenlainen seikkailu. Löytyy väylä käänteismaailmaan, jossa eletään meren alla ja voidaan liikkua tulevaisuuden ajassa. Kun kaikki on yks kaks mahdollista, yllätyskäänteiden yllättävyys kokee inflaation.

Tarinan seikkailullisuus toimii kuitenkin hyvin, ja lasten puolesta saa todella jännittää. Pääsevätkö he palaamaan koteihinsa?

Kasparin ja Jäkälän tarinan sanoma on, että vanhempien taustoista ja teoista huolimatta lasten ei tarvitse olla automaattisesti vihoissa keskenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.