TEEMU SAARINEN: Iskä osaa melkein kaiken

TEEMU SAARINEN

Iskä osaa melkein kaiken

Kuvitus Markus Majaluoma. WSOY 2011. 104 s.

Hulvattoman hauska ellei suorastaan kreisi on Teemu Saarisen tuorein kirja Iskä osaa melkein kaiken. Siinä 12-vuotias Manu katselee vanhempiensa ja naapuruston toilailuja lapsen näkökulmasta.

Manun isälle tärkein asia on olla maailman paras iskä. Iskä Tanu on kyllä monitaituri ja osaa mitä vaan - esimerkiksi metsästää, pelata jalkapalloa FC Hutipotkuissa ja järjestää rantaloman Pohjois-Koreaan, josta sitten tapahtumineen kaikkineen tulee ihan valtakunnallinen uutinen.

Manu suhtautuu suurella tyyneydellä iskän toilauksiin. Pikkuisen hänessä herättää ihmetystä, kun iskä eräänä päivänä karkaa ja muuttaa naapuriin Åliivian luokse. Eikä aikaakaan, kun iskän kaveri Remppa tuo koko omaisuutensa muovipussissa heille ja asettuu taloksi. Manulla on kuitenkin niin paljon mietittävää, että hän ei ehdi näitä vanhempien omituisia parinvaihtokiemuroita miettimään. Syy, että Manun ajatukset karkaavat kauas kotiasioista, on Päivi Somasalo.

Saarisen kirjassa on paljon juonenkäänteitä ja tapahtumia. Kaikkea en kerro, sillä kirja pitää lukea ja nauttia, sillä sen tarjoama huumori niin makeaa. Saarisen tarkoitus on ravistella huumorin keinoin myös vanhemmuuden tärkeitä asioita.

Saarinen taitaa nasevan sanailun. Lapset ajattelevat lasten tavoin, he ovat avoimia ja rehellisiä. Huumorin kirjoittaminen lastenkirjoihin on taitolaji ja onnistuessaan nautittavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.