TIMO SANDBERG - Elämänluukku

TIMO SANDBERG Elämänluukku

Karisto 2009, 268 s. Timo Sandbergi n Elämänluukku vie lukijan metsäkämpälle 1960-luvulle. Romaanin päähenkilö on teini-ikäinen Harri. Isä lähettää pojan oppimaan työelämää hakkuupalstalle.

Kämpässä elämänluukku tarkoitti miesten puolen ja kämppäemännän puolen erottavan seinän luukkua, josta emäntä ojensi ruoat ja kahvit. Ennen tätä tietoa arvelin "elämänluukulle" kaikenlaisia kuvaannollisia merkityksiä. On sanalla niitäkin.

Harrille kuukaudet poissa kotoa ovat raju heitto aikuisuuteen. Miesporukasta Usko ottaa pojan karujen siipiensä suojiin. Usko opettaa Harrille niin työasiat kuin myös pajupillin teon ja salametsästyksen.

Usko on outo mies, joka viettää yönsä Sylvia-emännän puolella. Tämä on toisten mielestä täysin kiellettyä touhua. Harrille Usko on välillä kuin isän korvike, välillä kuin itse paholainen.

Kämpälle kehkeytyy pahaenteinen tunnelma, räjähdystä lataava. Sandberg kuvaa hyvin erikoisten maailmanpakolaisten, irrallisten lentojätkien arvoja ja asenteita. Kun Harri saa mopon, hänen reviirinsä laajenee kylälle ja sieltäpä löytyy ihana Anneli.

Elämänluukku on mukavasti perinteinen kertomus menneestä maailmasta. Sandberg yhdistää onnistuneesti Harrin kehityskaaren nykypäivään, kun Harri ikämiehenä käy tervehtimässä Sylviaa hoitokodissa.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.