TUOMAS MILONOFF & RIKU RANTALA - Mad World Seikkailijan Atlas

TUOMAS MILONOFF & RIKU RANTALA Mad World Seikkailijan Atlas

Johnny Kniga 2011, 352 s.

Jos haluat tietää, milloin kannattaa mennä Mongoliaan (touko-lokakuussa), mikä on ominaista Tuvalulle (sniffata toisen poskea) tai mitä kannattaa tsekata Pitcairissa (eksistentialismi), tämä kirja on sinulle.

Kaveruksilla Tuomas Milonoff ja Riku Rantala on vaatimattomana haasteena hallita koko maailma, käydä joka paikassa, syödä kaikkea mitä on tarjolla ja kertoa siitä muille - omalla rempseällä tyylillään. 10 vuotta alalla heiluneet matkaajat ovat nyt rykäisseet mahtavan ja painavan atlaksen, jossa esitellään aakkosjärjestyksessä kaikki maailman maat (224 kpl).

Esittelytyyli puree niin reppureissaajaan kuin satunnaiseen matkailijaan: Rantala ja Milonoff kertovat kohteista vientituotteiden sijaan yksityiskohtia, jotka oikeasti kiinnostavat.

Safka & juomat selvittää, mitä kaikkea matkalla kannattaa maistaa. Mestalle ominaista -osiot paljastavat erityispiirteitä maan tavoista ja tsekkaa-kohta listaa paikkoja, joissa kannattaa piipahtaa. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa kannattaa tsekata "yksi ihmiskunnan psykedeelisimmistä tapahtumista Arirang Mass Games" ja Kamerunille ominaista on pygmiheimon sademetsäoppaat. Kukapa olisi ennen tiennyt, että Norsunluurannikolla on mottona Je ne comprends pas (En snaijaa).

Mukana kirjassa on matkailukartasto, jota harvemmin enää missään painettuna näkee. Kaikki tämä on painettu isoon kokoon - 24 x 30 cm - ja yli 2 kilon painoiseksi.

Kirjan ostaja tai sellaisen joululahjaksi kinunnut saa mukana jättimäisen Madventures-maailmankartan, jossa on 100 "suosikkimestaa" 500 000 kilometrin matkalta. Se on muuten 12 kertaa maapallon ympäri.

Parasta antia kirjassa on Seikkailijan maantieto, jossa on käyty läpi niin väestökehitystä kuin kieliä, uskontoja ja rajoja. Artikkeleissa on nähty oikeasti vaivaa.

Lopussa on vielä tarjolla 100 ja plus päräyttävää reittiä ja paikkaa, joten nirsompikin matkailija pääsee kulkemaan taatusti asiantuntijoiden suosittelemaa pätkää maailmalla.

Milonoff ja Rantala myivät itsensä läpi takavuosina Madventures-matkaohjelmalla, ja sen jälkeen on vientiä riittänyt. On tullut seikkailijan opasta ja keittokirjaa. Miehet ovat kolunneet maailman kolkkia parikymmentä vuotta, ja kerrottavaa riittää.

Kirjan loisteliaat kuvat eivät muuten ole kirjoittajien omia, vaan napattu kuvatoimistojen hienoista katalogeista.

MARTTI RATIA KRISTIINA POUTIAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.