Taito Uusimaa ry ja Jaana Vehkasalo: Patalappuja à la Carte

Tammi 2012, 144 s.

Virkatut patalaput eivät ehkä ole niitä käytännöllisimpiä kokin apureita, mutta ei niiden aina tarvitsekaan olla – hienot luomukset koristavat keittiötä siinä missä kauniit astiat ja keittiöpyyhkeetkin.

Herkullisen visuaaliseen ja selkeään Patalappuja à la Carte -kirjaan on koottu 26 erilaisella virkkaustekniikalla toteutettua mallia. Kirjan mallit on jaettu vaikeusasteeltaan kolmeen luokkaan – helppo, vaikeahko ja vaikea – ja käyttöön tuleville patalapuille on annettu kolme lankasuositusta. Malleja on tarjolla kuviollisiin, kaksinkertaisiin sekä kohokuviollisiin patalappuihin.

Pelkkiä pyöreitä patalappuja tai isoäidin ruutuja virkanneelle kirja on todellinen aarre: sen avulla oppii monta uutta tekniikkaa ja samalla syntyy jotakin järkevää vaikka kyläpaikkaan viemisiksi. Malleja avataan paitsi sanoin, myös piirroskuvin, mikä helpottaa tekemistä. Muutamaa tekniikkaa on ihan pakko kokeilla mattokuteella pikkumatoksi, onnistuipa se tai ei, sillä niin hyviltä mallit näyttävät patalappuinakin.

Kirja kokoaa yksiin kansiin palan suomalaista käsityöperinnettä, ja sen tekniikoita soveltamalla voi virkata monia muitakin juttuja kuin pannulappuja. Kuvituksen tunnelma on haettu Viron Muhusta, ja hauska lisä muutoinkin onnistuneessa ja monipuolisessa teoksessa ovat muutamat Sikke Sumarin ruokareseptit.

Mia Rouvinen