Tiina Raevaara - Hukkajoki

Teos 2012. 304 s.

Tiina Raevaaran fiktiomaailma on unenomainen. Siellä tavalliset lainalaisuudet eivät päde. Ihmiset kohtaavat toisensa sattumanvaraisesti, tai jos heillä on yhteinen historia, he eivät tunne toisiaan.

Hukkajoen miljöönä on Kainuun korpi karhuineen ja loputtomine metsineen. Henkilöhahmot etsivät itseään ja toisiaan, mutta päämäärä liukuu käsistä, sillä ihmisen minuus ei ole missään mielessä pysyvää laatua.

Raevaaralle tyypilliseen tapaan elämän ja kuoleman mysteerit ovat vahvasti läsnä, samoin ekologinen sanoma. Metsiä hakataan vailla sen kummempaa tarkoitusta. Sama aavisteleva uhka täyttää mielen muutenkin: ”Jos ei olekaan olemassa yhtäkkistä kuolemaa, vaan se väkevöityy hitaasti jokaisessa ihmisessä, ja kun se ylittää tietyn pitoisuuden, ihmistä voi virallisestikin alkaa pitää kuolleena?”

Geneetikkona Raevaara lähestyykin kuolemaa myös solubiologian näkökulmasta. Katoavuuden äärellä tuntuu auttavan vain erotiikka. Sen tuomassa ilossa on välähdys ikuisuutta.

Ajan ongelma konkretisoituu kerronnan preesens- ja imperfektivaihteluna. Identiteetin häilyvyys saa ilmiasunsa myös kaksoisolentomotiivin käytössä. Hukkajoessa on paljon filosofisia kiteytyksiä: ”Kun joku puuttuu, ratkaisevaa ei ole poissaolon tarkka muoto, vaan poissaolo itse.”

Tämä metodi aiheuttaa myös ongelmia romaanin rakenteessa. Se on liian kuormittunut ja teoreettinen. Metafiktiivistä irtiottoa osaa odottaa, mutta se tuntuu pakonomaiselta ja jopa aikansa eläneeltä etäännyttämiskeinolta. Hukkajoen ainekset ovat lupaavampia kuin lopputulos.

Raevaaran merkillisen maailman omaäänisyyttä koholla olevat saumakohdat eivät silti poista. Liikkumattomuutta vallitsee liike, suurimpaan lohduttomuuteen kätkeytyy lohtu. ”Niin kuin ihmiset syntyvät toisista ihmisistä, teot syntyvät aiemmista teoista ja ovat olemassa jo ennen tapahtumistaan.”

Hukkajoki on unohduksen joki, mutta se kuljettaa mukanaan myös ratkaisun mahdollisuutta. Päättyykö uni, jota elämäksi kutsutaan, vasta joen sylissä? Ja onko lopullista vastausta olemassa?

Eija Komu

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.