Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki

Suuri Kurpitsa. 248 s.

1960-luvun edistyksellisyyden ja tulevaisuususkon kääntöpuoli oli säälimätön suhtautuminen kaikkeen vanhaan, etenkin vanhaan rakennuskantaan. Joka puolella Suomea puutalot saivat väistyä betonielementeistä kyhättyjen kerrostalojen tieltä.

Tampereen Tammelassa sijaitseva Annikinkadun puutalokortteli oli sekin määrä purkaa, mutta asukkaiden vuosikausia jatkunut kamppailu Annikin puolesta päättyi lopulta suojelupäätökseen.

Tiitu Takalo käy sarjakuva-albumissaan läpi Annikinkadun ja Tampereen historiaa. Aikaskaala on vaatimattomat 10 000 vuotta, sillä Takalo lähtee liikkeelle jääkauden lopusta, Pyynikinharjun ja Tammerkosken muodostumisesta.

Siitä edetään kaupungin perustamisen, teollistumisen, sisällissodan ja rakennemuutoksen kautta 2000-luvulle.

Kerronnassa yhdistyvät yleinen ja yksityinen taso. Takalo kertoo rinnakkain Tampereen historiasta, kaavoitustaistelusta ja omasta parisuhteestaan.

Nykyhetkeen tultaessa tasot yhdistyvät, kun Takalo muuttaa poikaystävänsä kanssa Annikinkadulle asumaan. Asuntoa remontoidaan tietoisena siitä, että ”me olemme vain käymässä niin kuin jokainen ennen meitä”.

Kaavoitustaistelun moninaiset vaiheet käydään läpi perusteellisesti. Siitä voisi syntyä puisevaa sarjakuvaa, mutta Takalon mainio oivallus on jäljitellä näissä osioissa keskiaikaisten puupiirrosten tyyliä, mikä asettaa koko kunnallisbyrokratian lystikkääseen valoon.

On onni, että Annikinkatu sai säilyä, ja on onni, että Tiitu Takalon tie vei sinne. Muuten maailma olisi tätä hienoa sarjakuvaa köyhempi.

Uusimmat

Kirjat

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Rax Rinnekangas vaelsi Kalle Holmbergin käskystä luostariin lukemaan Karamazovin veljekset - syntyi Mestarin viimeinen toivomus -kirja

Jyri Vartiainen: Kirous

Samuel Beckett: Sanoinkuvaamaton

Roger Daltrey: My Generation - Rocklegendan omaelämäkerta

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Katriina Huttunen: Surun istukka

Naomi Alderman: Voima

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.