Tittamari Marttinen - Meidän luokka nousukiidossa

Tammi 2012. 176 s.

Tittamari Marttisen lastenkirja Meidän luokka nousukiidossa kuuluu Tammen Kirjava kukko-kirjasarjaan. Meidän luokan muodostavat Ville, Eeva, Matti, Aliisa, Samu ja Monna sekä heidän opettajansa Henkka Saksi. Lapset ovat innokkaita ryhtymään toimeen oli kysymyksessä sitten kaupunkisuunnistus tai koirien ulkoiluttaminen.

Kirja tapahtumat lähtevät vauhtiin, kun luokka päättää tempaista omalla osuudellaan koulun yhteiskeräykseen. Tarkoituksena on kerätä rahaa köyhien maiden lapsille, että he saisivat puhdasta juomavettä.

Luokalla on vaikeuksia löytää sopivaa talkookohdetta, mutta Samun äiti tulee apuun ja hommaa luokan lentoasemalle siivoamaan. Kaikki sujuu hyvin pienistä kommelluksista huolimatta. Siivoustalkoista lapset saavat mukavan summan keräykseen, mutta ei kuusikon sähellykset tähän lopu.

Henkka-opella on hieno ajatus kaupunkisuunnistuksesta, josta lapset tietysti innostuvat. Vilkkaan kuusikon kanssa kaikki ei aina mene ihan mallien ja sääntöjen mukaan, ja kun Villen vaari joutuu tahtomattaan tapahtumiin mukaan, koko kaupunkisuunnistus tahtoo mennä sähellykseksi. Vaarilla kun on taipumus kadota jäljettömiin.

Marttisen kirjassa on vauhtia ja tilanteita hengästymiseen asti. Kyllähän lapset moneen ehtivät ja kerkiävät, mutta välillä tietynlainen tekopirteys häiritsee.

Eihän lastenkirjojen tarvitse aina olla niin uskottavia, mutta joitakin asioita kannattaa kyseenalaistaa. Kirjassa lasten käyttäytyminen elokuvateatterissa ja tapahtumien saamat käänteet ovat hieman outoja.

Marttinen kirjoittaa lennokkaasti ja se on varmasti lapsi- kuten ammattilukijankin mieleen. Lasten välinen dialogi on soljuvaa ja mutkatonta. Meidän luokka nousukiidossa on kepeä välipala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.