Tiwary, Robinson & Baker: Viides beatle – Brian Epsteinin tarina

Vivek Tiwary, Andrew C. Robinson & Kyle Baker: Viides beatle – Brian Epsteinin tarina. Suom. Antti Poussa. RW Kustannus 2015. 168 s.

Ilosanoma kaikille Beatles-diggareille: maailman kuuluisimman bändin taru on saanut tuoreen tulkinnan sarjakuvaromaanina. Tällä kertaa tarinan päähenkilönä on bändin surullisen kuuluisa manageri, jota ilman Beatlesista olisi tuskin koskaan tullut kaikkien rakastamaa bändiä.

Hauskanhaikea albumi nostaa esille Brian Epsteinin (1934–1967) lyhyen mutta traagisen elämän. Musiikkibisnes oli hänelle jo ennestään tuttua työstään isänsä omistamassa liverpoolilaisessa levykaupassa, mutta nähtyään Beatlesin ensimmäisen kerran Cavern Clubilla 1961, hän ryhtyi bändin manageriksi.

Tähtitakomostaan huolimatta hän koki itsensä yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi. Asiaan vaikutti hänen juutalaisuutensa ja homoseksuaalisuutensa, jota hän yritti salata ahdasmielisessä 60-luvun Englannissa. Turhaumansa hän hukutti niin unilääkkeillä kuin piristeilläkin ja yhä kunnianhimoisemmilla suunnitelmilla suojattiensa menestyksen siivittämiseksi.

Brianin viimeiseksi voimainponnistukseksi jäi Beatlesin All You Need Is Love -biisin ensi-iltaesitys BBC:n Our World -lähetyksessä 1967, joka oli maailmanhistorian ensimmäinen satelliittitelevisiolähetys, ja jonka näki huimat 360 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Sitten Brian tuupertui unilääkkeiden yliannostukseen.

Viides beatle -tarina onnistuu kertaamaan päähenkilönsä vaiheiden ohella myös Fab Fourin menestyksekkäimmät vuodet.

Tarinan on kirjoittanut Beatles-fanaatikko Vivek J. Tiwary ja kuvat ovat loihtineet maalari Andrew C. Robinson sekä sarjakuvapiirtäjä Kyle Baker. Stoori on kerrottu hyvin elokuvallisin keinoin, mutta kuten elämäkerroissa yleensäkin tarina tuppaa etenemään töksähdellen. Onneksi kerronta kuitenkin lutviutuu loppua kohden.

Kuvitus on onnistuneen retrohenkistä ja tyyliteltyä, vaikka Brian ei paljoa itseltään näytäkään. Väriloistoa ja psykedeliaa lisätään tarinaan myös taitavasti ankean Liverpoolin jäädessä taakse ja pillerihumalan syventyessä. Matadorisymboliikallakin on tarinassa tärkeä osansa.

Johdannot ovat kirjoittaneet liverpoolilainen aikalaismuusikko Billy J. Kramer sekä Andrew Loog Oldham, Rolling Stonesin ensimmäinen manageri. Jälkisanoista vastaa sarjakuvapiirtäjä Howard Cruse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.