Tv:stä tutut travellerit kertovat, miten vältät nolot tilanteet

Kirjat

Tuomas Milonoff

ja Riku Rantala

Mad Manners

Johnny Kniga 2012. 280 s.

Miksi balilainen hautajaissaattue mutkittelee? Mihin Kaakkois-Aasiassa ei kannata laittaa käsiä, ellei halua osoittaa riidanhalua? Missä kamelin kyttyrä mahtuu ruokalistalle ja missä ei?

Tv-sarja Madventuresilla maailman maineeseen nousseet matkaajat Tuomas ”Tunna” Milonoff ja Riku Rantala ovat paketoineet kirjan muotoon jo neljännen oppaan travellereille. Mad Manners kertoo mehevästi huumorin ja stadin slangin ryydittämänä, mitä tapoja noudatetaan missäkin päin maailmaa.

Esimerkiksi Oseanian useimmilla saarilla julkisia hellyyden osoituksia ei katsota hyvällä, mutta toisaalta matkailijan ei pidä häkeltyä, jos paikalliset tulevat Vanuatulla koskettelemaan oudon näköistä muukalaista. Kaakkois-Aasian osuus ja tiedot sen hyvin erilaisista käytöskoodeista ovat luultavasti suurelle suomalaisyleisölle antoisinta ainesta.

Yhä useampi suomalainen uskaltautuu myös massaturismikohteiden ulkopuolelle. Mad Manners voi olla hyödyllinen kaveri matkassa. Esimerkiksi khmerin ja laon kielen perussanastoa moni tuskin muuten hallitsee.

Milonoff ja Rantala saivat äskettäin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Tälläkin kirjalla he tuovat kiinnostavasti ja värikkäästi–niin sisällöltään kuin taitoltaan–vieraita kulttuureja lähemmäs arkoja suomalaisia.

Rohkeasti matkaan vain!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.