Useita tekijöitä - Conan Barbaari

Toim. Janne Suominen, suom. Timo Metsänen, Esa Toivonen, Janne Suominen. Egmont 2012. 304 s.

Eipä arvannut kirjailija Robert E. Howard (1906–1936), kuinka elinvoimaisen hahmon tuli luoneeksi vuonna 1932. Silloin hän esitteli lukijoille ensi kertaa Conan Barbaarin, miekkamiehen kylmästä Kimmeriasta. Samalla fantasiakirjallisuus sai uuden miekka ja magia -alalajin, jonka esitaistelijana Conan aloitti seikkailunsa. Barbaarin suosio jäi kuitenkin kovin vaatimattomaksi.

Howardin novellikokoelmien uusintapainokset ja sankarin legendaa jatkavat kirjailijat pitivät kimmerialaisen kuitenkin hengissä.

Vasta 1970-luvun alussa barbaarista tuli kiinteä osa populaarikulttuurin kaanonia, amerikkalaisen Marvel-yhtiön aloitettua julkaisemaan Conan the Barbarian- ja Savage Sword of Conan -sarjakuvalehtiä.

Suomessa kimmerialaisen edesottamuksia nähtiin lähes tuoreeltaan Sarjakuvalehdessä ja Conan-piraattijulkaisussa.

Viimeistään 1980-luvun puolivälissä sankari löi säilänsä lopullisesti suomalaislukijoiden sydämiin säännöllisesti ilmestyvän nimikkolehtensä voimalla.

Sankarin ensimmäiset seikkailut Savage Sword of Conan -lehdestä on nyt julkaistu kovakantisena jättieepoksena. Mukana on aimo annos nostalgiaa myös kotimaisille lukijoille, sillä opuksessa on meilläkin 1970-luvulla nähtyjä tarinoita. Laadun takaa se, että sarjakuvatarinat perustuvat valtaosiltaan Howardin alkuperäisteksteihin.

Käsikirjoittaja Roy Thomas sovitti ne sarjakuviksi ja siisti novelleista pahimpia vinoumia sukupuolisuuden ja etnisten vähemmistöjen osalta. Alkuteoksiin tutustumattomalle saattaa tulla yllätyksenä myös se, että sarjakuva-adabtaatiot ovat selvästi alkuteoksia verettömämpiä.

Opus sisältää monen maineikkaan sarjakuvapiirtäjän taidonnäytteen. Mukana on myös yksi arvostetuimmista ja pisimmistä Conan-stooreista.

Punaiset naulat edustaa myös Howardin tuotannon terävintä kärkeä. Se jäi myös viimeiseksi kimmerialaisesta kertovaksi tarinaksi kirjailijan elinaikana. Sen ylivertaisesta taiteesta vastaa ensimmäiset Conan-sarjakuvat ikuistanut Barry Windsor-Smith, jonka piirrostyyli oli hioutunut tässä tarinassa huippuunsa.

Mustan jumalan yö on Gil Kanen luonnostelema kostotarina, jonka nuoressa barbaarissa on kullervomaista temperamenttia.

Musta kolossi -seikkailussa John Buscema ja Alfredo Alcala loihtivat Gustave Dorén vaskipiirroksia muistuttavaa grafiikkaa. Opuksen esipuhe on kotimaisen Conan-piirtäjämme Petri Hiltusen käsialaa.

Conan-kokoelma todistaa miekka ja magia -sarjakuvan kunnian päivistä 1970-luvun alussa. Jokainen opuksen tarinoista edustaa vertaansa vailla olevaa barbaariviihdettä.

Jokke Saharinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.