Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi

Otava 2017. 479 s.

Venla Hiidensalo kirjoittaa Sofi Oksasen ja Katja Ketun tavoin ronskisti. Nämä 1970-luvulla syntyneet kirjailijat ovat valinneet aiheidensa joukkoon naisten tai lasten hyväksikäytön, sodan ja rakkauden.

Hiidensalo arvosteli esikoisromaanissaan Mediahuora (2012) vapaan toimittajan asemaa ja mediajulkisuutta. Romaanissa Karhunpesä (2014) hän keskittyi sisällissodasta nykyaikaan ulottuvaan sukutarinaan.

Kolmannessa romaanissaan Sinun tähtesi Hiidensalo esittää taiteilija Albert Edelfeltistä vähän totta ja paljon tarua. Kirja kuvaa taiteilijuuden nurjaa puolta ja lihallisuutta. Albertin mielestä sukupuolivietti vie häntä mahdollistaen maalaamisen. Rakastuminen on luovuuden edellytys. Tosin maalari toteuttaa tilaustöitäkin.

1800-luvun kaksinaismoralismi ja Albertin naisseikkailut tiedetään ennestään. Hiidensalo muovaa hänestä itsekeskeisen, naisia hyväksikäyttävän miehen. Toisaalta lähimpiä naisiaan hän elättää.

Albertin katveesta Hiidensalo vetää esiin Berta-siskon. Hänestä tulee naimaton opettaja, joka asuu äidin kanssa ja lopulta hoitaa tätä. Berta joutuu tukahduttamaan lihallisuutensa.

Hiidensalo kuvaa myös aikakautta. Kiinnostavasti hän kertoo sekä muinaistapoja vaalivasta tietäjästä että Pariisin maailmannäyttelystä. Todellisiakin henkilöitä hän mainitsee kirjassa etunimillä, joten he voivat jäädä lukijalle arvoituksiksi. Aino eli Aino Ackté kuuluu romaanin nykyaikaisiin itsenäisiin naisiin.

Kokonaisuudessaan Sinun tähtesi on pikemminkin uutterasti kuin innostuneesti kirjoitettu.

Romaani loppuu irrallisesti vuoden 1918 sotaan Helsingissä. Albertin avioton poika osallistuu siihen. Onko loppu muistutus siitä, mitä voi sattua, jos kohtelemme toisiamme epäoikeudenmukaisesti? Varoittavat etiäiset nimittäin toistuvat Hiidensalon tekstissä.

Albertin naisista ovat kirjoittaneet mielikuvituksensa varassa muutkin kuin Hiidensalo. Taidehistorioitsija Anna Kortelainen julkaisi kirjan Virginie! Albert Edelfeltin rakastajatar (2002). Raija Oranen loihti Albertin ja Ainon suhteesta likeisen romaanissa Ackté! (2016).

Purevuudessaan Hiidensalo muistuttaa kuitenkin enemmän Erik Wahlströmiä. Wahlström tönäisi romaaneissaan kansakunnan kaapin päältä J. L. Runebergin ja Uno Cygnaeuksen.