Vikas Swarup - Syyllisten seurue

VIKAS SWARUP Syyllisten seurue
Suom. Eva Siikarla. Wsoy 2010, 442 s. Vikas Swarup

on tunnetuimpia intialaisia nykykirjailijoita. Hänen esikoisromaanistaan tehtiin palkintoja kahminut elokuva Slummien miljonääri.

Swarupin toinen romaani on murhamysteerin muotoon puettu moraliteetti ihmisluonnosta. Rikas ja paheellinen ministerin poika murhataan. Epäiltyjä on kuusi. Heidän näkökulmistaan muodostuu kuva murhan motiiveista, joista kaikki liittyvät tavalla tai toisella epäoikeudenmukaisuuteen ja siitä kumpuavaan kärsimykseen.

Syyllisten seurue on meluisa kirja, elävä ja sekasortoinen. Koomisen liioittelun ja huikeiden juonenkäänteiden alla vaikuttavat vallan, eriarvoisuuden ja köyhyyden kaltaiset teemat.

Puhtaimmillaan hyvä ja paha ilmenevät samassa henkilössä, vallanhimoisessa kansliapäällikössä Mohan Kumarissa, jonka valtaa toistuvasti Mahatma Gandhin henki.

Swarup leikittelee myyttisillä mittasuhteilla. Hän asettaa jumalaisen hyvyyden ja paholaismaisen pahuuden ensin vastakkain ja sekoittaa ne sitten keskenään, kunnes niiden edessä voi enää vain nauraa.

Kehän ulkopuolelle asettuvat vain Bhopalin kaasuonnettomuudessa sokeutunut Champi ja tähän rakastuva onge-heimoon kuuluva alkuasukas. Andaamien saarilta Intiaan matkustava Eketi häikäistyy nykymaailman houkutuksista, mutta näkee pian niiden taakse tyhjään ja julmaan ytimeen.

Eketi ja Champi, hyljeksityt, muodostavat teoksen moraalisen ja muuttumattoman keskipisteen. Syyllisten seurue on monien ristiriitaisuuksien romaani. Langat pysyvät juuri ja juuri Swarupin käsissä. Tarina oikoo mutkia, etäännyttää, tempaa mukaansa.

Romaanin vahvuus onkin siinä, että se iskee jonnekin tietoisen harkinnan taakse, mutta käsittelee silti nostamiaan asioita kriittisellä otteella. Sen luettuaan on tehnyt matkan, jonka äänet, maut ja hajut vaikuttavat erittelemättömänä kokonaisuutena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.