Ville Tanttu – Tiikerisydän

WSOY 2012. 190 s.

Elokuvantekijä Ville Tantun esikoisteoksen Tiikerisydämen päähenkilö on yhdeksänvuotias Amos, joka muuttaa perheensä kanssa uudelle paikkakunnalle.

Amosta kiinnostaa äärettömyys, avaruus, tähdet ja musta aukko. Samoista asioista kiinnostunut Sebastian on Amoksen paras kaveri.

Eletään loppukesää ja koulut ovat alkamassa. Se tietää Amokselle myös ongelmia, sillä hän ei osaa vielä kunnolla lukea eikä kirjoittaa. Varsinkin lukeminen on Amokselle aivan kauhea asia, niin kauhea, että hän jättää koulunkäynnin kesken muutaman päivän jälkeen.

Amos ei kerro vanhemmilleen, jotka uskovat hyväntahoisesti pojan koulun sujuvan hyvin. Poika pelkää, että hän paljastuu ja pelosta syntyy Monsteri, joka linnoittautuu Amoksen huoneeseen.

 

Tantun kirjaa sävyttää viehkeä huumori, jonka taustalla on useita vakavia asioita, jotka hän on kietonut lapsilukijaa kiinnostavalla tavalla.

Amoksen ja Sebastianin toveruus ja luottamus on vahvaa. Kirja viestii myös niin lasten kuin aikuistenkin rohkeudesta.

Tanttu tuo kirjassaan erinomaisesti esille sen, miten tärkeää lapsille on yhteinen aika vanhempien kanssa.

Amosin isä matkustaa paljon ja on pitkiä aikoja kotoa pois. Poika haluaisi viettää enemmän aikaa isänsä kanssa ja tehdä heidän omia juttujaan. Yhteinen aika on niin tärkeää pojalle, että yrittää jopa ostaa sitä isältään.

Vaikka kirjassa pohditaankin äärettömyyksiä, tähtiä ja avaruuksia, se on silti hyvin realistinen pienen pojan maailmasta kertova, kiehtova tarina.

Marja Welin

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.