William Morris - Huomispäivän uutisia

William Morris Huomispäivän uutisia Suom. Ville-Juhani Sutinen Savukeidas 2008. 356 s.

Darvinistisen ihmiskuvan vastapainoksi ihmisillä on ollut aina tarvetta unelmoida paremmasta maailmasta ja yhteiskunnasta. Kuvitelma sosialistisesta utopiasta on edustanut jonkinlaista valohämyn täyttämää "staattista puutarhaa" (Paavo Haavikko), joka muistuttaa mielikuvituksettomuudessaan Raamatun kuvaamaa Paratiisia.

Ihanneyhteiskunnasta ja Paratiisista puhuminen vakavasti ottaen on yhtä vaikeata kuin puhuminen niin sanotusti "hyvästä ihmisestä". Teemaa ei voi lähestyä suoraan, vaan mutkan kautta, dramatisoiden, muuten sortuu yksipuolisuuteen ja valehteluun.

Myöhäisherännäinen englantilainen utopistisosialisti, taiteilija, arkkitehti, kääntäjä ja yhteiskuntakriitikko William Morris (1834-1896) kirjoitti oman utopiansa, esseistisen romaaninsa Huomispäivän uutisia (alkuteos 1890) huomattavasti Kommunistisen manifestin (1848) ilmestymisen jälkeen. Morrisilla oli toisenlainen, industrialismin vastainen visio kuin Marxilla.

Morrisin kirjan anti ja omaperäisyys sisältyykin hänen ekologisiin huomioihinsa ja painotuksiin. Toisaalta hänen luontokäsityksensä idealistiset piirteet ja ihmiskuvan rakentaminen vailla "alitajuntaa", tekevät hänen utooppisista visioistaan sietämättömän sentimentaalisia ja naiiveja. Morrisin aggraariseen kulttuuriin perustuva sosialismi tuntuu yhtä luonnolliselta ja houkuttelevalta kuin Eero Paloheimon ekologisissa pamfleteissaan esittämät käsitykset. Toisin sanoen, nykyihmisen kehityksen kannalta, keinotekoisilta.

Morris osasi haaveilla

Taktisen kettumainen venäläinen vallankumousjohtaja V.I. Lenin sanoi aina hyväntahtoisille idealistisille sosialisteille: "Haaveilkaa toverit!" Mutta hänen seuraajansa, "isä aurinkoinen" J.V. Stalin, pani vielä paremmaksi toteamalla: "Peto on voitettava ihmisessä."

Mutta William Morris osasi totisesti haaveilla.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.