Fork

Kuopion Musiikkikeskus 11.4.

Jos Club for Fiven leima on villi harmonian taju, Fork-yhtyeellä se on irtiotto kaikesta, mikä liittyy luomuun.

Laulukvartetin epäpyhä tapa yhdistää teknologiaa ja a cappella -laulua popkulttuurin uusvanhoihin helmiin on niin hyvä yhdistelmä, että tästä on vaikea olla pitämättä. Valkoisten lateksiasujen ja visiirien takaa yleisön komentelussa on häpeilemättömyyttä, josta usean artistin sietäisi ottaa mallia. Kun asenne on näin rock, hulluimmatkin visiot voi niellä kysymättä.

Fork ymmärtää show-bisneksen ytimen eli teatterin. Covereista ei ole tehty vain pikkusieviä sovituksia vaan numeroita, joissa valot ja koreografia ovat poikkeuksellisen isoissa rooleissa. Kubistiseen takakulissiin heijasteltiin milloin sirpaleisia kasvoja, milloin sykkivää tähtipölyä ja sitaatteja hulluudesta. Samoin spottivalojen oivaltavilla asetteluilla saatiin aikaan hyviä, kalterimaisesti lavaa halkovia näyttämökuvia.

Välispiikkien miinakentällä Fork otti riskin usein minuuttien jutusteluilla. Englanninkielistä stand-up -esitystä kiky-sopimuksesta ei kuule ihan joka päivä. Avoimesti poliittinen yhtye ei kätkenyt mielipiteitään, mutta pyöristi kantojaan yllättävän osuvan huumorin kaapuun. Osansa saivat ainakin sote-uudistus sekä nimeämättömät tieteen ja ilmastonmuutoksen kriitikot.

Soundeista riisuttunakin sovituksissa riittää musiikillisia ansioita. Pink Floydin Comfortably Numbin klubijytän ja Andrea Bocellin Con Te Partiron jylhään lopetuksen väliin mahtui Johnny Cashin Hurt, Genesiksen Land of Confusion ja Rammsteinille hyvinkin uskollisesti toteutettu Du Hast. Yksi oli ylitse muiden: Guns N’ Rosesin Welcome to the Jungle, jossa Mia Hafrénin tanssi- ja laulusoolo oli kiistatta illan lakipiste.

Miksaaja Grégory Maisse vie yhtyeen a cappellan tuolle puolen. Ilman tujakan vocoderin ja tusinan muun efektin läpi ajettua synteesiä Forkia ei tässä muodossa olisi. Soundien hallittua vaihtoa ja kekseliäisyyttä voi vain ihailla.

Aleksi Paalimäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.