Heinäveden musiikkipäivät: Olli Mustonen

Konsertti Heinäveden kirkossa 1.7.

Perjantain konsertin aloitti Olli Mustosen Triptyykin jousiorkesteriversio. Ylärekisterissä häilynyt satsi liikuskeli pienin intervallein ja tihein kudoksin, ja jousiston hiljainen humina piirtyi ilmoille hyvinkin lumoavana. Kuulokuvassa oli jotain itäiseen, bysanttilaiseen kirkkomusiikkiin taipuvaa.

Harmonian- tai soinnunkäsittelyssä oli kuulevinaan keinoja, jotka muistuttivat Einojuhani Rautavaarasta, siis Mustosen opettajasta.

Furioso-osassa rytmisyys otti sijaa musiikissa. Päättävän Ad astra -osan purkautuvasta ja kohottautuvasta olemuksesta löytyi spiraalimaisen mystistä kiehtovuutta.

Mustosen Mozart-soitto oli hurmaavaa. Varsinaiseksi ihastelun aiheeksi koitui kosketuksen, sävyjen, nyanssien ja rytmityksien – kuinka sen sanoisi – pikantti mutta elegantti leikki, jota Mustonen saatteli kuuluville Pianokonsertosta nro 25 C-duuri.

Myös orkesteri tarjosi ihastuksen aihetta. Ulosanti oli todella mukaansa tempaavaa, raikasta ja tutusti taitavaa. Puhtia ja potkua löytyi, niin ikään klassisen tyylikästä ja tenhoavaa säestyksellistä otetta. Lisäksi erottui hienoja yksilösuorituksia. Soundipuolelle saatiin ekstraa esimerkiksi barokkitrumpetein. Sinfoniettan soittajat saivat muun ohessa olla tarkkana solistin agogisten kikkojen varalta.

Palavasieluinen tulkinta Tšaikovskin Sinfonia nro 4:stä viimeisteli menestyksekkään konsertin. Soitosta löytyi teoksen eetokseen kuin nenä päähän sopivaa kaikki tai ei mitään -henkeä.

Stemmoissa oli sopivaa haastetta soittajistolle, eikä Mustonenkaan tuntunut itseään kapellimestarina säästelevän.

Scherzon supertiheä pizzicato ilmeisine balalaikka-muistumineen oli hulvattoman ihanaa kuunneltavaa. Sinfonian lopputahtien toonika-toistossa taisi itse Beethovenkin kokea voittajansa.

Jyri Ojala

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.