Heinäveden musiikkipäivät

Helsinki Sinfonietta johtajanaan Erkki Lasonpalo. Solisteina Hedvig Paulig, sopraano; Annastiina Tahkola, mezzosopraano; Maiju Vaahtoluoto, altto; Juha Kotilainen, baritoni. Avajaiskonsertti Heinäveden kirkossa 29.6.

Juhlavuottaan viettävän Heinäveden Musiikkipäivien avajaiskonsertissa koettiin upea kattaus myöhäisromanttista suomalaista musiikkia. Erkki Melartinin ja Leevi Madetojan teoksille rakentuneesta ohjelmasta muodostui oivallinen ja kiehtova kokonaisuus.

Konsertissa kuultiin myös todellinen teosharvinaisuus, Erkki Melartinin Sinfonia nro 4 E-duuri, jota ei ole tiettävästi esitetty 20 vuoteen. Kesäsinfoniaksi nimetyn teoksen erikoisuus on sopraanon ja erityisesti naistertsetin käyttö Andante-osassa. Andanten kansanlaulumaiset, sanomattomankin kauniit melodiat henkivät käsin kosketeltavan kesäistä tunnelmaa.

Lisäksi sinfonian temaattisena materiaalina hyödynnetään Suvivirttä. Jo ensi osassa esimerkiksi pasuunat vihjaavat Rondo-Finalen huipentavasta tutusta ja tunteikkaasta hymnistä: Jo joutui armas aika...

Valmistuneista sekä ammattiin opiskelevista nuorista muusikoista koostuvan Helsinki Sinfoniettan soitto kuului pirteänä ja laadukkaana. Tosin Melartinin ja Madetojan musiikki ei tainnut olla muusikoiden selkärankaan aivan yhtä hyvin iskostunutta kuin edellisvuoden sibeliukset. Sen oli muutamaan otteeseen huomaavinaan. Silti Helsinki Sinfoniettalle tunnusomaisen innostava tekemisen meininki ja osaamisen finessi olivat orkesterin ulosannissa vissisti läsnä.

Melartinin sävelkynän tarttuvinta taikaa koettiin kalevalaisen mysteerin eli Aino-oopperan äänissä. Sopraano Hedvig Pauligin ja baritoni Juha Kotilaisen vankka taituruus oli ilmeistä, ja vaikkapa Väinön Miksi ottaisin väkisin, kun voin saada suosiolla ja Ainon Tuli kevät, tuli toivo saivat osakseen kokonaisvaltaisen hienot tulkinnat. Akustiikastako johtui, mutta sanoista oli varsin vaikea saada selvää. Oopperasta kuultiin neljän kohtauksen kooste.

Madetojan Tšaikovski- ja Wagner-vaikutteinen sinfoninen runoelma Kullervo oli konsertin sähäkkä aloittaja. Kaiken kaikkiaan hatunnoston arvoinen avajaisohjelma.

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.