Herkkää, kaunista ja erittäin rentouttavaa

Kaksi puuta ja marmoritaivas Juha Tapio ja Johanna Kurkela, laulu Kuopion Kaupunginorkesteri, Jarkko Kiiski, kapellimestari Kuopion musiikkikeskus 15.4

Suomen suosituimpien viihdeartistien joukkoon nousseet Johanna Kurkela ja Juha Tapio saivat laulaa täydelle salille Kuopion musiikkikeskuksen perjantai-illan viihdekonsertissa. Kuopion kaupunginorkesteria johti Jarkko Kiiski, Kaksi puuta ja marmoritaivas -projektin ideoija, joka vastasi myös kappaleiden orkesterisovituksista.

Juha Tapion selkeä ääni toimi erittäin hyvin isonkin orkesterin kanssa. Ongelmia ei ollut Kurkelallakaan, joskin äänitekniikka sai varmasti olla hieman tarkempana sooloissa. Kurkela päästää herkkäsävyisen äänensä ajoittain niin ohutsointiseksi, että peittymisen vaara on suuren orkesterin kanssa ilmeinen.

Musiikkikeskuksen äänitekniikan myötä syntyi kuitenkin paras sinfoniaorkesteri-komppibändi-solisti -yhdistelmän soundi, jota koskaan olen tässä salissa kuullut. Orkesterin asettelu lavalle selkeästi sektoreihin - jouset vasemmalla, komppi keskellä, puhaltimet oikealla - paransi tilannetta.

Osansa hyvään balanssiin oli Kiisken sovituksilla. Superyllätyksillä hän ei kikkaillut, vaan korosti sinfoniaorkesterin kautta kappaleitten alkuperäistunnelmaa hienovaraisin värityksin.

Orkesteri ei juuri pauhannut. Sointi oli myös sovituksellisesti hillittyä, ajoittain hieman liikaakin. Ensimmäinen setti oli kahden herkän tulkitsijan herkkien laulujen sarja, johon kaipasi hieman eloa. Jousisoittajille kertyi aikamoinen määrä kokonuotteja "mattoja" soittaessa. Toisessa setissä elämää oli paljon mukavammin - suurimmat hitit olikin lastattu pääosin loppuun.

Kaupunginorkesteri hoiti tehtävänsä mallikkaasti. Vaikka orkesteri keskittyy pääasiassa taidemusiikkiin, ovat nämä konsertit tärkeä osa kunnallisen orkesterilaitoksen perustehtävää.

Sekä Kurkela että Juha Tapio laulavat peruseheällä äänellään luonnollisen puhtaasti. Kun konserttikuulijan ei tarvitse kärsiä monelle viihdeartistille valitettavan ominaisesta alavireisyydestä, tulee musiikista rentouttavan nautittava elämys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.