Herman Wallén on mainio liedin tulkki

Herman Wallén, baritoni Eero Heinonen, piano Joroisten kirkko 30.7 Baritoni Herman Wallén on niitä laulajiamme, jotka ovat kulkeneet hieman suomalaisista perinteistä poikkeavia teitä - ja hyvällä lopputuloksella. Nyt reilun kolmenkymmenen vuoden iässä Wallén laulaa saksalaista liediä niin uskottavaksi, ettei nuorta ikää ole uskoa todeksi: laulut soivat vivahteikkaina ja teksti välittyy kuulijalle selkeänä.

Wallénin soinnikkaan kaunis saksan ääntämys on aivan omaa luokkaansa. Kun liedkumppanina vielä kuultiin Eero Heinosen herkän oivaltavaa pianismia, muodostui konsertti nautinnoksi.

On sääli, ettei Schumannin opusta 35, Zwölf Gedichte von Justinus Kerner, kuule useammin. Itse kuulin laulut nyt ensimmäistä kertaa konsertissa. Kerner-laulut ovat säveltäjän merkittävän vuoden 1840 tuotosta, musiikin ja tekstin liitto soi rikkaana ja elävänä. Liekö niin, että laulut ovat opettajillekin vieraampia ja siksi eivät soi laulajien ohjelmistossa - ohjelmisto kun tapaa periytyä.

Wallén sai ulos Schumannin laulutekstuurin koko kirjon, intensiivisestä sisäisestä hiljaisuudesta sykkivään elävyyteen. Yhteistyö Heinosen kanssa oli mainiota, muusikoilla riitti musiikillista älyä ja taitoa toteuttaa ajatukset.

Tulkintoja kuunnellessa ei voinut välttyä surkuttelemasta sitä, ettei laulaja pelkällä liedillä elä. Nytkin Joroisten kirkkoon oli saapunut yleisöä harmittavan vähän. Savossa musiikkifestivaalitarjonta puristuu heinäkuulle ja vaikuttaa, ettei yleisö jaksa aivan kaikkeen.

Yrjö Kilpisen Tunturilaulut ovat ainakin osin yleisölle tuttuja. Niitä lähestyttiin kiitettävän yksinkertaisesti, pyrkimättä tekemään näistä miniatyyreistä liian suurta. Esityksen kuultuaan ei ihmetytä, miksi Kilpinen nousi Saksassa suosioon. Hän on kyennyt saavuttamaan tekstivalinnoissaan ja laulutekstuurissaan jotain liedin perusajatuksesta.

Konsertin lopuksi kuullut Sergei Rahmaninovin laulut soivat tunteikasta lämpöä. Myös Wallénin venäjän ääntämyksessä on ihailtavaa, soinnikkaan pehmeää selkeyttä.

JUSSI MATTILA

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Kuopion kaupunginorkesteri: Mestari Radovan

Kuopion kamarimusiikkiseura: Viimeinen valonsäde

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja I

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.