Kolmen puhaltimen muhkea sointi

Tonight at Noon Kuopion Jazzklubi 15.4.

Jukka Eskola (trumpetti ja flyygelitorvi), Jussi Kannaste (tenorisaksofoni), Mikko Innanen (altto- ja baritonisaksofoni), Mikko Helevä (urut) ja André Sumelius (rummut) työskentelivät vaikuttavasti teemanimellä änTonight at Noon (The Music of Charles Mingus).

Kaikki numerot eivät olleet legendaarisen Charles Mingusin (1922-1979) kynästä. Innanen suoranaisesti hämmästytti persoonallisilla sävellyksillään, jotka istuivat hyvin kokonaisuuteen.

Kuulija sai kertauskurssin eräistä jazzin huippunimistä. Jump Monk viittasi tietysti Thelonious Monkiin. Eskola soitti sen pyöreän svengin sisään trumpetillaan tehokkaan ja pitkän soolonsa, johon kuului myös tappavan korkeita säveliä.

Charlie Parkerille omistettu kappale soi lempeänä, Helevän ja Kannasteen soolot rauhoittivat kuulijan.

Dream with Peggy and Jacob oli edustava näyte Innasen sävellystavasta. Hän rakensi numeroon ilakoivaa leikillisyyttä. Iskevien, lyhyiden sävelten baritonisoolossaan hän vei kuulijan säveltivoliin, jossa nuottien karuselli soi täynnä huumoria.

Kaikki sovitukset olivat kvintetin omia, herkullisia ja viimeisteltyjä. Kolmelle puhaltimelle sovitetut fraasit soivat muhkean täysinä ja luontevissa kontrapunktisissa suhteissa. Paikoin kaksi puhaltajaa soitti soolovuorossa olleen taustalle iskeviä riffejä.

Helevä suosii hammondmaista urkusointia. Hyvä niin. Hänen intronsa ja soolonsa soivat mehukkaissa väreissä. Myös sointiväri sopi oivallisesti kahden puupuhaltimen ja yhden vasken kokonaisuuteen.

Omaleimaisuutta toivat useissa kappaleissa tempon ja rytmin vaihdokset. Ei liikuttu vain jazzin perussvengissä. Paikoin Sumelius tuotti rummuillaan jännittävää monirytmisyyttä.

Mingusin sävellys Duke Ellington's Sound of Love alkoi Helevän urkuintrolla puhtaassa romanttisessa tunnelmassa, jota jatkoivat Eskolan jalostunut flyygelitorvi ja hunajaisilla väreillä mukaan tulleet Innasen baritoni ja Kannasteen tenori.

Pian mentiin uusissa tempoissa, myös kolmijakoisessa tahdissa. Uusia, vikkeliä vaihtoja.

Konsertti on myös visuaalinen tilanne. Siksi on mainittava muusikkojen tavattoman elegantista pukeutumisesta.

Kauden hienoin jazzkonsertti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.