Kuopion kaupunginorkesteri: Nykyaika-elokuva livesäestyksellä

Kuopion Musiikkikeskus 10.2.

Nykyaika kuvastaa ihmisen ikuista kaipuuta vapauteen massayhteiskunnan kahleista. Siihen tässä ajassa varakkaimmat ovat löytäneet ratkaisujaan erilaisten kulttuurien tuomien elämysten ja maailmanympärimatkailun puitteista – asioista, joista kauppakeskuksen kassajonossa perjantairuuhkassa täysiä ostoskärryjä työntävä nuori perheellinen työmies voi vain haaveilla.

Onko mikään muuttunut oleellisesti? Individualismille on tilaa, jos siihen on varaa.

Chaplinin elokuvia on esitetty viime vuosina useita kertoja niin, että mukana on täyden sinfoniaorkesterin livesäestys. Kapellimestari Kimmo Tullila hallitsee elokuvan ja musiikin yhteensovittamisen taidon siten, että musiikkiin ei oikeastaan kiinnittänyt huomiota sen sulautuessa tapahtumiin. Kuopion kaupunginorkesteri siis suoriutui tehtävästään erinomaisesti ja saavutti varmasti uutta yleisöäkin.

Elokuvan kertoessa humoristisesti ja koskettavasti ihmisen puristumisesta osaksi koneistoa elävä musiikki toimi yleisöä vapauttavasti. Musiikkikeskuksen sali eli täysillä elokuvan tapahtumissa mukana. Orkesterisatsin sisältämät elokuvaa tukevat maukkaat yksityiskohdat soitinryhmistä ja eri instrumenteista toimivat huikean upeasti muun muassa tavaratalo- ja ravintolakohtauksissa.

Oman mausteensa Nykyaikaan tuo sen sijoittuminen elokuvan historiassa mykän elokuvan ja äänielokuvan taitteeseen. Chaplin antaa äänelle tilaa – sen minimin mitä voi. Elokuvaan sijoittuu muun muassa kaksi laulua, joista toisen esitti ansiokkaasti Ossi Jauhiaisen kokoama mieskvartetti. Toinen, Léo Daniderffin säveltämä foxtrot-shimmy Je cherche après Titine, tuli ääniraidalta Chaplinin itsensä laulamana.

Koskettavin musiikillinen kokemus on luonnollisesti Chaplinin upea orkesterimelodia, joka on myöhemmin puettu sanalliseen muotoon ja tunnettu Smile-nimisenä lauluna.

Jussi Mattila

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.