Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja I

Konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 12.1.

Kuopion kaupunginorkesterin uusiutumisvauhti on nyt hurja. Joulutauon jälkeen orkesteriin on ilmestynyt neljä uutta soittajaa, puupuhaltimiin ja viuluihin. Kaudelta on syytä odottaa miellyttävää kehitystä.

Illan solistina laulaneella mezzosopraanolla Tuija Knihtilällä on selkeä artikulaatio ja hyvin soiva ääni, joka kantaa orkesterin fortenkin sisällä. Mahlerin laulusarja Rückert-lieder soi tunteikkaana. Laulut ovat usein yksinkertaisia ja rauhallisia, ja vaativat esittäjältä kykyä rakentaa musiikkiin syvyyksiä.

Knihtilän sävykäs ääni loi laulusarjaan juuri sopivasti eloa ja väriä. Herkkyyttä ja hehkua löytyy juuri sopivalla tavalla annosteltuna.

Konsertin avannut Carl Nielsenin Pan ja Syrinx op. 49 on eloisa teos, joka kuitenkin olisi kaivannut vielä vähän tarkempaa yksityiskohtien hiomista. Nielsenin musiikki on vahvasti kuvailevaa ja toimi sinänsä kokonaisuutena hyvin.

Illan sinfonia, Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 3 C-duuri op. 52 soi raikkaana, herkkäsävyisenä ja hauraan valoisana. Ne kuulijat, jotka kaipaavat Sibeliukselta romanttista vyöryä, eivät tähän sinfoniaan rakastu – mutta säveltäjän monipuolisessa tuotannossa teos on helmi.

Kapellimestari Alberto Hold-Garrido haki hitaaseen osaan hyvin toimivan verkkaisen tempon, ja sinfonian rohkea finaali täydensi hyvin konsertin kaaren.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.