Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion Musiikkikeskuksessa 10.11.

Kuopion kaupunginorkesterin soittajiston tasainen uusiutuminen on tuonut mukanaan enenevässä määrin konsertteihin orkesterin omista riveistä nostettuja solisteja. Lisäksi kun kyse ei ole mistään pikkunäteistä kappaleista, vaan niin sanotuista raskaan sarjan teoksista, on ilmiö enemmän kuin tervetullut – etenkin kun tehtävästä suoriudutaan varsin mallikkaasti.

Šostakovitšin Sellokonsertto nro 1 on virtuoosinen ja puhutteleva teos, joka vaatii paljon. Ensimmäisessä osassa Peter Gospodinovin sellon sointi vaikutti jäävän hiukan pieneksi, mutta teoksen edetessä ote vahvistui ja orkesterin sekä solistin balanssi asettui kohdalleen. Rempseän rohkealla otteella sävytetty soolosellistin suoritus sai ansaitusti isot suosionosoitukset.

Konsertin avasi Benjamin Brittenin Simple Symphony op. 4. Teos toimii hyvin kamarimusiikillisena lämmittelynä orkesterin jousistolle, joka olikin koko konsertin ajan varsin napakalla otteella mukana. Brittenin pikkunapakka teos ei sinänsä anna säveltäjän tuotannosta kovin syväluotaavaa kuvaa.

Illan sinfonia, Einar Englundin Sinfonia nro 4 jousiorkesterille ja lyömäsoittimille, oli konsertin helmi. Orkesterin jousisto löysi teoksen kirkkaat sävyt, joskin avausosaan jäi kaipaamaan hivenen lisää herkkyyttä. Toisen osan kelloefektit toimivat upeasti. Englund oli sinfonikkona huippuluokkaa ja hänen teoksiaan soitetaan aivan liian harvoin. Teoksessa ei ole mitään turhaa, kaikki on kirkasta, loppuun asti ajateltua musiikkia. Oma, Šostakovitšille sukua oleva, sävelkieli soi vahvana.

Englundin syntymästä on tänä vuonna 100 vuotta. Hienoa että yhtä Suomen merkittävimmistä säveltäjistä juhlistetaan orkestereiden ohjelmassa – edes jonkin verran.

Jussi Mattila

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.