Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion Musiikkikeskuksessa 29.11.

Leevi Madetojan orkesterisarja Pohjalaisia perustuu säveltäjän 1920-luvun alussa tekemän samannimisen oopperan musiikkiin. Madetojan oopperasta muodostui suomalaisille sangen nopeasti tärkeä teos, ”kansallisooppera”.

Orkesterisarjassa soivat tilannekuvat syttyivät Kuopion kaupunginorkesterilta hienosti, ja kapellimestari Erkki Lasonpalo tahkosi orkesterista dynamiikkaa laidasta laitaan. Musisointi oli jämäkkää ja tarkkaa.

Aulis Sallisen teos Don Juan Quijoten yölliset tanssit on sellainen musiikkiperinteiden sekoitusuuni, että hetkittäin miettii, kuinka vakavissaan säveltäjä on ollut teosta luodessaan. Tanssivat, mukaansa repivät rytmit ja toisaalta modernit suvannot saavat kuulijaan ristiriitaisen olon. Musiikin pelastajaksi on löydettävä karismaattisen rohkea sellisti, ja siihen tehtävään Samuli Peltonen venyi. Musiikillinen ote oli dynaamisesti vahva, tarkka ja rohkea. Persoonallista soinnikkuutta, josta irtoaa myös herkkiä sävyjä.

Lotta Wennäkosken teos Verdigris lainaa mukavasti Sibeliusta. Juuri ja juuri tunnistettavat Sibelius-lainat verhotaan kiehtovan harsomaiseen tekstuuriin ja omintakeiseen sointimaailmaan, jossa kuuluu kuiskauk­sia, hälyääniä sekä vahvaa dynaamista rakennetta ja huikeita nousuja. Teos on säveltäjän mukaan kunnianosoitus Sibeliukselle.

Konsertin päättänyt Sibeliuksen En Saga on universaalia musiikkia, jossa Sibeliuksen sointi on täysin kansallissäveltäjän taakasta vapaa. Musiikissa ei ole niitä paljon puhuttuja Tšaikovski-lainoja, ei myöskään kalevalaista poljentoa tai historioitsijoiden keksimiä matkoja Kolille.

Vapautuneesti ja hurmioituneesti teos soikin. Lasonpalolla ja orkesterilla on mitä ilmeisimmin ollut antoisa viikko, jossa on keskitytty olennaisiin asioihin.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Konsertit

Konserttiarvio: Kuopion kaupunginorkesterin kevään viimeinen livestriimaus tarjoili kirkkaasti soivaa Mozartia

Konserttiarvio: Sho Kubotan ja Virpirautsialan rakugo syttyi eloon livestriimattunakin

Konserttiarvio: Sellokvartetin ja solistin hyvän mielen vappukonsertti

Konserttiarvio: Kuopion kaupunginorkesterin toisessa livestriimauksessa oli tarjolla upeita sooloesityksiä

Konserttiarvio: Kuopion kaupunginorkesterin livestriimattu kamarikonsertti on tässä tilanteessa yleisöpalvelua parhaimmillaan

Konserttiarvio: Ilmavoimien Big Bandin ja Club for Five -lauluyhtyeen yhteiskonsertissa riitti svengiä, vaikka kokonaisuus ei ollut ongelmaton

Ooppera-arvio: Don Giovanni kuin sketsiohjelmaa

Keikka-arvio: Slipknot ei säästellyt energiaansa Helsingissä, vaikka yhtyeen solisti teloi jalkansa ennen konserttia

Konserttiarvio: Tami Pohjola osoittautui voittonsa arvoiseksi ja orkesteri soi laadukkaasti

Konserttiarvio: Jyväskyläläisten hieno vierailu Pieksämäelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.