Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

Konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 16.5.

Sinfoniasarjan käsiohjelma esittelee Edvard Griegin vanhimpana ja varhaisimpana pohjoismaisista kansallisromantikoista. No, sitä hän ei ollut – Griegillä oli maanmies Ole Bull.

Tosin en tiedä, onko kansallisuusaatteen maalaama musisointi säveltäjälle joku itseisarvo – sitä se ei aina kaikkien kommenttien mukaan ollut ainakaan Sibeliukselle. Kajanuksen isänmaallisuusmaalailu toisen sinfonian suhteen ei saanut säveltäjältä suurta vastakaikua. Jossain vaiheessa kansallinen väritys muuttuu säveltäjän painolastiksi.

Molemmat illan orkesteriteokset kuuluvat orkesterien perusohjelmistoon. Pianisti Heini Kärkkäinen soitti hyvin rytmikkäästi, eloisasti ja musiikin energisesti sisäistäen. Musisoinnista ei puuttunut menoa, rohkeutta – ei myöskään herkkää tunnemaalailua. Griegin lyyriset pianoteokset toimivat hyvin konsertin alkusoittona ja antoivat odottaa, että orkesteri on saanut harjoitusperiodin myötä runsaasti aikaa illan pääteosten työstämiseen.

Griegin Pianokonsertosta Kärkkäinen teki temperamenttisen tulkinnan, jossa tuo kansallisosa sai Griegin romanttisuudesta väistyä. Esityksen olemus oli vahvasti taiturillisuutta korostava. Jaakko Kuusiston ei tarvinnut turhan paljon hillitä, orkesteri hoiti säestystehtävänsä sujuvasti.

Konsertin päätöksenä kuultiin Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 2 D-duuri. Se kuuluu Suomen sinfoniaorkestereiden soittolistalle, esityksiä maassamme kertyy vuosittain useita.

Teoksesta on syytä odottaa ehyitä, intensiivisiä tulkintoja. Eikä Kuopion kaupunginorkesterilla vaikeuksia tämän ohjelmiston kanssa olekaan, muutamat jousien ja puupuhaltimien intonaatio-ongelmat kielivät ehkä ennemminkin pienestä keskittymisen herpaantumisesta tutun teoksen parissa.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Konsertit

Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen niin taidollaan kuin tarinoillaankin

Konserttiarvio: Semmarit esiintyi Kuopiossa parempana kuin koskaan – 30 vuotta on kypsyttänyt erinomaisen musiikkishow'n

Konserttiarvio: Kepeyttä ja huolettomuutta tarjoillut Kuopion kaupunginorkesterin konsertti ei langennut hittisävelmien palvontaan

Konsertti-arvio: Sellisti Jakob Koranyi teki vaikutuksen tyylitajullaan ja rohkeudellaan – luki säveltämänsä kadenssin päälle nobelistin runon

Konserttiarvio: Kevätuhrin slaavilaisuus heräsi henkiin harmonikkaversiossa

Konserttiarvio: Pelimusiikkikonsertti veti Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalin täyteen

Arvio: Rock With You tarjoaa rokkia ja poppia kuorovoimin

Konserttiarvio: Hienovaraisempi äänenvahvistus olisi ollut eduksi kansanmusiikkiteokselle

Konserttiarvio: Alfredo Casellan upea sinfonia ensi kertaa Suomessa

Konserttiarvio: Verklärte Nachtin alkuperäisversio soi intensiivisenä Kuopion kamarimusiikkiseuran konsertissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.