Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

Konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 16.5.

Sinfoniasarjan käsiohjelma esittelee Edvard Griegin vanhimpana ja varhaisimpana pohjoismaisista kansallisromantikoista. No, sitä hän ei ollut – Griegillä oli maanmies Ole Bull.

Tosin en tiedä, onko kansallisuusaatteen maalaama musisointi säveltäjälle joku itseisarvo – sitä se ei aina kaikkien kommenttien mukaan ollut ainakaan Sibeliukselle. Kajanuksen isänmaallisuusmaalailu toisen sinfonian suhteen ei saanut säveltäjältä suurta vastakaikua. Jossain vaiheessa kansallinen väritys muuttuu säveltäjän painolastiksi.

Molemmat illan orkesteriteokset kuuluvat orkesterien perusohjelmistoon. Pianisti Heini Kärkkäinen soitti hyvin rytmikkäästi, eloisasti ja musiikin energisesti sisäistäen. Musisoinnista ei puuttunut menoa, rohkeutta – ei myöskään herkkää tunnemaalailua. Griegin lyyriset pianoteokset toimivat hyvin konsertin alkusoittona ja antoivat odottaa, että orkesteri on saanut harjoitusperiodin myötä runsaasti aikaa illan pääteosten työstämiseen.

Griegin Pianokonsertosta Kärkkäinen teki temperamenttisen tulkinnan, jossa tuo kansallisosa sai Griegin romanttisuudesta väistyä. Esityksen olemus oli vahvasti taiturillisuutta korostava. Jaakko Kuusiston ei tarvinnut turhan paljon hillitä, orkesteri hoiti säestystehtävänsä sujuvasti.

Konsertin päätöksenä kuultiin Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 2 D-duuri. Se kuuluu Suomen sinfoniaorkestereiden soittolistalle, esityksiä maassamme kertyy vuosittain useita.

Teoksesta on syytä odottaa ehyitä, intensiivisiä tulkintoja. Eikä Kuopion kaupunginorkesterilla vaikeuksia tämän ohjelmiston kanssa olekaan, muutamat jousien ja puupuhaltimien intonaatio-ongelmat kielivät ehkä ennemminkin pienestä keskittymisen herpaantumisesta tutun teoksen parissa.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Konsertit

Iiro Rantalan My Finnish Calender oli konserttia ja vitsinkerrontaa

Konserttiarvio: Thereminin maaginen sointi on ilmiömäistä

Konserttiarvio: Tatenon pianismi kertoo elämänasenteesta

Konsertit: Juntunen sytytti Merenkylpijäneidot eloon äänellään

Konserttiarvio: Bob Dylan loi Helsingissä klassikoistaan uusia lauluja

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.