Lovro Pogorelich loisti konsertin solistina

Kuopion kaupunginorkesteri Sinfoniasarja V

Kuopion Musiikkikeskus, 31.3.2011 Pianisti Lovro Pogorelichia voi kutsua jo säännölliseksi vierailijaksi Kuopiossa. Eikä Pogorelich huono vieras olekaan: säännönmukaisesti kaupunginorkesterin konsertit hänen kanssaan ovat olleet nautittavia musiikkielämyksiä.

Kuopion kaupunginorkesteri avasi konsertin Richard Wagnerin Siegfried-idyllillä, joka alkusoittona jo enteili hyvää: orkesteri soitti hyvässä balanssissa, etenkin puut ja käyrätorvet soivat täysipainoisina. Viulujen pienet intonaatio-ongelmat kun olisi vielä saatu kuriin, niin teoksen herkkä, lämmin lyyrisyys olisi päässyt vielä täyteläisemmin esiin.

Lisztin Malédiction (kirous) pianolle ja jousille on saanut nimensä, koska alkuperäisessä löydetyssä käsikirjoituksessa sana oli kirjoitettu soolo-osan päälle. Vaikka teos on suhteellisen vaatimaton mitaltaan, on se monivivahteisuudessaan kiinnostava, piano on teoksessa hyvin keskipisteessä ja Pogorelich soitti ryhdikkään selkeäsointisesti.

Sinfoninen runoelma Les Préludes aloitti konsertin toisen osan mallikkaasti. Rikkaasta orkestraatiosta kapellimestari Atso Almila otti kaiken irti, ainoaksi harmiksi jäi ajoittain jousiston pienuus - suurissa nousuissa puhaltimet jyräävät kun jousisto ei pysty vastaamaan tehoon. Tämä on luonnollisesti täysin soittajista riippumaton asia.

Pogorelichin muusikkopersoonassa viehättää ennen kaikkea se, että hän antaa musiikille puheenvuoron. Esiintymisessä ei ole mitään ulkoisesti rakennettua lavakarismaa - mikä toisaalta voi olla myös yhtenä syynä siihen, että suuret konserttilavat Länsi-Euroopassa eivät ole pianistille laajasti auenneet. Lisztin Pianokonsertossa nro 1 Es-duuri Pogorelichin lähestymistapa musiikkiin oli melko tukeva, niinpä teoksen trillit soivat kirkkaasti ja oktaavikulut vyöryivät innolla - toisaalta soitosta kyllä löytyi myös pehmeät, tunnelmallisen aistikkaat hetkensä tehon ja energisyyden vastapainoksi. Pogorelich on monipuolinen, taitava solisti.

Musikaalinen solisti sytyttää myös orkesterin: Kuopion Kaupunginorkesteri Almilan johdolla soitti hämmästyttävän hienossa yhteistyössä Pogorelichin kanssa, sekä rytmisesti että soinnillisesti. Vieraileva lyömäsoittaja June Binnie teki patarumpujen parissa rytmillisesti säkenöivää, elävää työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.