Nancy Zhoun viulu soi runollisesti

Musiikki

Kuopion kaupunginorkesteri. Atso Almila, kapellimestari, Nancy Zhou, viulu

Nuorten romantikkojen ilta

Sinfoniasarja 1

Torstai 17.1.

Kevään sinfoniasarjan avauskonsertti oli matka nuorten romantikkojen sävelkieleen. Richard Wagner sävelsi ensimmäisen oopperansa Die Feen (Keijut), 20-vuotiaana. Jo tuolloin säveltäjällä oli viehtymys tarumaailmaan.

Ensimmäisissä oopperoissaan Wagner haki vielä omaa tyyliään eikä selvästi ollut tyytyväinen lopputulokseen – säveltäjä kielsi teoksen esittämisen elinaikanaan.

Mikään mestariteos Keijujen alkusoitto ei ole, mutta antaa näkökulman siihen, mistä Wagnerin sävellystyyli sai alkunsa.

Illan konserton säveltäjä Henryk Wieniawski ennätti lyhyen elämänsä aikana lyödä vaikutuksen myös viulunsoiton opetukseen niin, että heijastusaallot ovat kantautuneet Suomeenkin.

Wieniawski toimi kaksitoista vuotta Pietarissa viulunsoiton opettajana ja oli keskeisiä hahmoja venäläisen viulukoulun syntyaikoina. Wieniawskin Viulukonsertto nro 2 d-molli sisältää runsaasti hienoja, viuluteknisesti vaativia jaksoja.

Tämä kaikki edellyttää solistilta kepeää virtuositeettia ja teknistä taituruutta.

Nancy Zhoun loistavan tasapainoinen tekninen osaaminen sai kaiken näyttämään ja kuulostamaan hämmentävän helpolta.

Tarvittaessa viulu soi myös aidon runollisesti ja romanttisesti. Tarkkaa ja selkeäsointista työtä, jossa orkesterikin pysyi mainiosti mukana, aina tulisena sykkivää finaalia myöten.

Franz Schubert sävelsi Sinfonian nro. 4 yhdeksäntoista vuoden iässä.

Teoksessa on traaginen-lisänimestään huolimatta myös onnellisia, viehättäviä tuokioita ja lukuisia hienoja yksityiskohtia, jotka jäivät kuitenkin nyt vahvasti henkilösuoritusten varaan.

Sellot ja alttoviulut soivat muhevalla lämmöllä, kun taas viuluista etenkin kakkosviulun säestävät kuviot jättivät paikoin rytmisesti rauhattoman ja jäykän tunnun.

Puupuhaltimet loivat teokseen hienoja sointivärejä. Sinfonia ei lukuisista hyvistä hetkistään huolimatta kuitenkaan kokonaisuutena yltänyt enää illan konserton tasolle.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.