Olavi Uusivirta Rockcockin ennakkoklubilla

Henry´s Pubissa 16.7.

Laulaja-lauluntekijä-näyttelijä Olavi Uusivirran omintakeinen tyyli erottuu edukseen kulttuuriteollisuuden kovalla kentällä. Nuoremman Olavin hurjat ja kierotkin visiot ovat kiertäneet useamman mutkan kautta aikuisen miehen kypsään, hivenen tyynempään kerrontaan.

Katonrajassa kiipeilevä paidaton mies pysyi jatkuvassa ja vaivattoman näköisessä liikkeessä unohtamatta kuitenkaan kipakkaa, selkeää artikulaatiota. Fraseerauksessa Olavi meni tulkinta edellä ja väänteli ilmaisuaan hyvinkin poikkeavasti albumeihin verrattuna. Kaiken jälkeen olet kaunis esitteli tyylikkäästi Olavin herkempää puolta muuten kovin kiihkeässä setissä.

Musiikillisesti keikka uhkasi alussa olla hienoinen pettymys. Sivistyneet ja monitasoiset lyriikat eivät onnistuneet peittämään sitä tosiasiaa, että useissa kappaleissa sovitukset olivat melko yllätyksettömiä ja samoja tempoja toistavia.

Röyhkeys irrotella kiihtyi koko ajan loppua kohti, ja Olavin nerokkaimmat sovitusideat löytyivät kappaleista Nuoruus ja aina yhtä huikeasta Reeperbahnista.

Yleisilme oli torvien ja pianon puutteessa levyjä paljon suoraviivaisempi ja kitaravetoisempi. Rautalankatulkinta mm. Elvis istuu oikealla -kappaleesta toimi kauniisti ja hallitun dynaamisesti.

Bändin työskentely oli tasaisen varmaa, ja illan toiseksi tähdeksi nousi kiistatta kitaristi Timo Kämäräinen. Monitaituri Kämäräisen soolot lunastivat itsensä joka kerta ylettäen aina vain tiukempiin sfääreihin. Illan parasta vetoa Reeperbahnia seurannut Säkkijärven polkka -irrottelu syöksyi suin päin Donna Summerin I Feel Love -coveriin ja takaisin suomirockin pariin ilman vähäistäkään epäröintiä.

Valoshow’n rytmi ja dramatiikka oli niputettu täydellisesti osaksi lavan kiihkeää menoa. Harvoin äänen ja valon liitto on näin saumaton ja kokonaisuutta palveleva. Sateenkaaren valoissa sykkivä usva upotti itseensä koko lavan esiintyjiä myöten, ja strobovalot pilkkoivat suvantoja häikäilemättä.

Kahden tunnin settiin riitti karismaa useammankin bändin edestä, mutta hitusen lyhyempi kesto olisi hionut timantista tiiviimmän. Kuopio Rockcockin alkusoitoksi Kallion oma poika ei silti ollut hassumpi vaihtoehto.

Aleksi Paalimäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.