Partasuiden palkkapäivä

Konsertit

ZZ Top

Rockin’ Hellsinki

Helsingissä 21.7.

Yksinäisen osavaltion kenties karvaisin trio ZZ Top ei ole viime vuosina ollut Suomen suvessa aivan outo näky, mutta lauantaisen Helsingin konsertin perusteella teksasilaiset jaksavat yhä kiinnostaa kansaa aina perusjampasta moottoripyöräjengiläiseen. Edes sitkeästi vihmonut tihkusade ei häirinnyt meininkiä, vaan neljän vuosikymmenen ajan kypsynyt rouhea boogie toi kuin toikin kesäfiiliksen kosteaan Kaisaniemen puistoon.

ZZ Top tarjosi heti alkajaisiksi Thunderbirdin. Vuodet eivät olleet syöneet tehoa parroittuneesta boogiekoneesta, vaan kolmikko pani heti alkuun parastaan. Sam & Dave -laina I Thank You osoitti, että ukot osaavat jopa parantaa vanhetessaan.

Billy Gibbonsin ääni oli iän myötä saanut lisää uskottavaa bluesraspia, eikä mies kitaristinakaan ole ollut paremmassa iskussa. Varsinaiseksi showmieheksi Gibbonsia ei voi syyttää, mutta jäyhähkön urahtelun biisien välissä hyväksyi osana pakettia.

Turhan lätinän tämä kielimies oli korvannut koristelemalla kitaransa sanalla ”kalja”.

Dusty Hillin erotti ulkoisesti Gibbonsista lähinnä turpajouhien muodosta ja instrumentin kielien määrästä. Basisti sai välillä koko puiston resonoimaan ja loisti laulajakin paitsi Gibbonsin taustalla niin myös Tushin kaltaisissa soolonumeroissa.

Frank Beard kompensoi partakarvojen puutetta Teksasin kokoisella ja pääkallokuvioidulla rumpupatterilla. Pätevä perusrumpali Beard ei tarvinnut kannuistaan kuin korkeintaan kolmasosaa.

Konsertti tiivisti olennaisen ZZ Topin kahdesta erillisestä kultakaudesta: 70-luku synnytti Degüellon kaltaisia arvostettuja klassikkolevyjä, kasarilla taas hypättiin Eliminator-miljoonamenestyksen myötä kaupalliseen valtavirtaan.

Juurevat bluesit ja räkäiset boogiet kohtasivat konsertissa syntikoiden siivittämät pophitit yllättävän kivuttomasti.

Vaikka myöhemmät vuodet 90-luvun puolivälistä alkaen sivuutettiin setissä armottomasti, oli mukaan eksynyt peräti yksi uusikin kappale.

Rouhea perusjytä I Gotsta Get Paid tuskin poikii ZZ Topille Legsin tai Gimme All Your Lovinin kaltaista jättihittiä, mutta toiminee taas muutaman vuoden hyvänä tekosyynä kiertää ne vielä eläketililtä puuttuvat taalat kasaan.

Jarno Hynninen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.