Pori Jazz

51-vuotias Pori Jazz tarjosi torstaipäivän kattauksessaan monenlaista mielenkiintoista musiikin taitajaa, mutta yksi oli ylitse muiden.

J. Karjalainen yhtyeensä kanssa sai telttatuoleissa lojuneen festivaalikansan hereille. Maaginen hetki koettiin heti alussa, kun Karjalainen esitti akustisen kitaransa kanssa laulun Sinulle, Sofia. Yleisö kuunteli hiljaa ja hartaasti kuin lumoutuneena. Valtavat aplodit ja sitten mentiin täydellisen hittiputken siivittämänä.

Karjalainen bändeineen heitti jokseenkin täydellisen keikan, jossa kaikki palaset olivat loistavasti paikallaan.

Kirjurinluodon legendaarinen Lokkilava oli jälleen käytössä. Tom Waitsin kitaristina tunnettu Marc Ribot tarjosi The Young Philadelphians -orkesterinsa kanssa kipakan palan avantgardistista taituruutta, free jazzia, jopa ripauksen funkia. Ribotin kokonaisuus oli varsin kiehtovaa keitosta taiturimaisten muusikoiden esittämänä.

Ribotista tulee jotenkin mieleen Frank Zappan tapa käsitellä musiikkia. Tuntuikin luontevalta, että seuraavaksi Lokkilavalle asteli Frankin pojan Dweezilin johtama Zappa plays Zappa -tribuuttikokoonpano.

Taitavista muusikoista koostuva yhtye soittaa Zappansa kyllä hienosti, mutta touhusta puuttuu Frankin hulluus ja huumori. Minulle, aikoinaan suurelle Zappa-fanille, keikka kuulosti tylsältä.

Uutena kokeiluna Pori Jazziin on noussut päälavaa lähes vastapäätä oleva Jokilava. Läheisestä sijainnistaan huolimatta se tuntui jättävän esiintyjänsä marginaaliin.

Hyvästä esimerkistä käy malilaisen Vieux Farka Tourén säkenöivä keikka. Legendaarisen isänsä Ali Farka Tourén poika on kotimaassaan huomattavan kuuluisa. Nyt malilaista kansanmusiikkia, soulia ja hypnoottista aavikkobluesia sekoittavaa keikkaa seurasi kourallinen yleisöä.

Päivän positiivisiin yllättäjiin kuului amerikkalainen laulaja–lauluntekijä John Grant. Hänen laulunsa ovat surumielisiä ja kertovat pitkälle eletystä elämästä. Vahvat melodiat kantavat ja Grantin jykevä tulkinta vakuuttaa.

Beth Hart oli jälleen loistavassa vedossa. Voimallinen ääni oli upeassa kunnossa ja tulkinnassa oli sielukasta rosoa ja voimallista herkkyyttä hyvässä mittasuhteessa.

Rockabillysta ja bluesista musiikkiinsa ammentava irlantilainen Imelda May keräsi kerrankin Jokilavan edustan täyteen ihmisiä. May veti repäisevän villisti ja tunteella.

Pori Jazz 2016 oli musiikillisesti myönteinen ja monipuolinen yllätys, mutta esiintyjien parempi sijoittelu alueella olisi tuonut paremman lopputuloksen.

Jazz oli jälleen marginaalissa, mutta sitäkin kyllä kuultiin, kun rumpali Jack DeJohnetten kokoamassa yhtyeessä soittivat kuuluisien isien pojat Ravi Coltrane ja Matthew Garrison.

Olli-Matti Oinonen

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

60 Degrees Quintet: Opera!

Kuopion kaupunginorkesteri: Hiljaisen viikon konsertti

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Kuopion kaupunginorkesteri: Laulu tulipunaisesta kukasta

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.