Pyydän siunauksen

Vesa-Matti Loiri & Peter Lerchen orkesteri

Sydämeeni joulun teen

Kuopion Musiikkikeskus 11.12.

Mitkä kaikki laatusanat ja elämyskuvaukset olemme jo antaneet Vesa-Matti Loirista, on jokainen konsertti silti toisella tavalla ainutkertainen. Näin myös perinteinen jouluturnee Kuopion täydessä Musiikkikeskuksessa.

Loirin jalat ovat sen verran huonot, että hän tuli ja lähti lavalta kitaristi Peter Lerchen kevyesti tukemana. Se korosti artistin suuruutta: sairastelusta huolimatta hän haluaa tehdä joulukiertueensa.

Loiri käynnisti illan sinilumisen, sitten jouluisesti sävyä ja muotoa vaihtelevan kulissikuvan edessä ja keskellä. Näyttämöskenografia oli yhtä pelkistetty ja kauniisti toimiva kuin trioksi supistettu säestysyhtye.

Tutussa avausnumerossa Laulu on iloni ja työni taustakuvitus elävöityi liikkeeseen, kuin Hugo Simbergin kirkkomaalauksen hahmot olisivat tanssineet haudantakaista mutta riemuitsevaa aavetanssiaan.

Myöhemmin – Heinillä härkien kaukalon – punaiset kynttilät muuntautuivat kuin enkeleiksi.

 

Synteettisesti värittyvin äänin ja helmeilevin sointukuluin Peter Lerchen tiivis kitarasoundi, Kicke Bergholmin luontevan vahva bassokitara ja Pauliina Lerchen lempeä harmonikka yhtyivät Loirin runolliseen, hiekoitetusti karhentuneen tulkinnan herkkyyteen lämmittävän sulavasti.

Vivahteet ovat vailla turhia koristeita. Sähkösointi ja kansanpoljento aavistavat laulujen pilvet ja auringot. Pauliina Lerche vaihtoi jälleen myös viuluun ja elektroniseen kanteleeseen.

Loiri lataa yhteenkin säkeeseen tai jopa sanaan nousua ja laskua, uudistavaa painoa, kaarretta, nyanssia. Tietysti kuulemme hiljaista vetoomusta. Ja ruosteisen sielun parahduksen.

Draama lämpenee vakavasti, myös humoristisesti, ja on kokonansa tässä ja nyt tosi.

Viimeistään uskon yleisön herauttaneen kyyneleensä jo toisena kuullussa Schubertin Ave Mariassa, joka yhtenä liikuttavimmista esityksistä loi näkyviin laulujen hengen ja sanoman. Inhimillisyyden pieni suuruus ja ihmiselon suuri pienuus punotaan täällä soivina runoina yhteen. Pyydän siunauksen…

Nöyryys näytti tarttuvan tulkitsijan ääneen, sen särmään ja säröön yhtä paljon kuin kuulijoiden yhteiseen sydämeen.

 

Illan yleisilme oli kosketuksen vakavampi kuin joulukonserteissa aikaisemmin. Loiri jutteli bändille ja yleisölle, mutta vain vähän. Keveämpää irrottelua kuultiin niukasti. Kylläkin tietysti Kolmen kuninkaan marssi ja Loirin huuliharpulla vauhtiin polkaisemana encorena vivahteikkaasti svengaava When The Saints -muunnelma.

Eino Leino on henkenä ja runoina läsnä myös joulukonserteissa. Mm. Mainingeissa kansallisella hanurilla on säkeistönsä, ja ainakin viimeinen säe … vain sieluni ijäinen vapaus… kristalloi Loirin koko suomalaisen runontulkitsijan taivalta.

Laulajan laulusta ei silti etsitä nuoruuden velikultapilkettä. Lapin kesästä syntyy monia kokeneella tavalla sekä armoton että armollinen. Sähkökantele hentoine vastavaikutteineen ja latautuneiden kitara- ja bassokuvioiden jännitteineen se on yhtä viiltävä ja kirkas, ilmava ja kaunis kuin konsertin finaali, pelkistetyn paljas Nocturne.

Varpunen jouluaamuna hahmottui taustakuvavisiossa vähä vähää terävöityväksi linnuksi – pieni veljes taivahasta…

Niin tämä menee. Enempää ei tarvitse sanoa. Voi vain viitata edelleen kuultuihin Maan korvessa, Oi muistatko vielä sen virren, On suuri sun rantas autius…

Oli mukana myös pari uudempaa mutta jo tuttua viisua. Ja merkkinä siitä, että tapahtumasta kehkeytyi muutakin kuin joulukonsertti: Väliaikainen.

Ennen encoreja yleisö nousi seisomaan. Miten lämpöisesti; miten sydämestä tulvehti Nocturnen jälkeen toistettu hurraus ja kiitos!

Vesa-Matti Loiri loihti tunnelmaa joululauluilla

Uusimmat

Konsertit

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VI

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja V

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja IV

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja III

Konserttiarvio: Saimaa Sinfoniettan tarjoilemat isot äänimassat heijastelivat ikävästä Poleenin salissa

Kuopion kaupunginorkesteri: Mestari Radovan

Kuopion kamarimusiikkiseura: Viimeinen valonsäde

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja I

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VIII

Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja VII

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.