Savonlinnan oopperajuhlat: Ravennan vierailun päätöskonsertti

Luigi Cherubini -orkesteri johtajanaan Riccardo Muti. Konsertti Olavinlinnassa 18.7.

Suuriin ohjelmistollisiin tavoitteisiin ei kapellimestari Riccardo Muti ollut halunnut orkesteriaan asettaa Savonlinnan vierailun päätöskonsertissa. Onhan sentään kesä, muutama raskas ooppera takana edellisinä iltoina, joten turhia paineita on ehkä syytäkin välttää.

Konsertissa kuullut teokset ovat pitkälti sitä, mitä yleisö tottuu kuulemaan kaikissa maakuntaorkestereissa ympäri Suomen. Ja varmasti pääkaupunkiseudullakin. Takuuvarmaa musiikkia. Mutta onko Mutin orkesterissa ja johtamisessa näiden teosten kohdalla sitten jotain erityistä?

On ja ei. Teokset pysyvät ja esimerkiksi Beethovenin Coriolan-alkusoitto ei vie juurikaan suurempiin syvyyksiin. Sitä vastoin Schubertin kahdeksannen sinfonian tulkinnassa oli vahvaa näkemystä. Orkesterin soinnissa huomio kiinnittyi yllättävän ”wieniläiseen” soittotapaan ja sointi-ihanteeseen. Ja toki Muti saa orkesteriinsa huikeaa kvaliteettia edustavia soittajia – siellä ei istu ketään, joka ei ihan tosissaan koko ajan soittaisi.

Konsertin toisella puoliajalla Muti näytti kyntensä. Beethovenin viidennen sinfonian fortet hehkuivat uljaina, nousut rakennettiin pitkäjänteisesti ja paikoin Muti toi teokseen todellakin jotain uutta, kuten hitaan osan keskivaiheilla, jousiston ja puupuhaltimien pistäessä Beethovenin tanssimaan kepeää balettia. Sinfonia esitettiin vahvalla latauksella, ja sitä oli ilo kuunnella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.