Suuri orkesteri on aina elämys

Nordea Jean Sibelius-orkesteri, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, Kreeta-Julia Heikkilä, viulu Kuopion Musiikkikeskus, konserttisali 13.2. Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa täysimittainen sinfoniaorkesteri on aina elämys.

Suuren sinfoniaorkesterin antaman elämyksen mahdollistaminen nuorille soittajille on ollut syynä myös Nordea Jean Sibelius-orkesterin perustamiselle.

Nuorista, lahjakkaista soittajista koottu orkesteri soi innolla ja antaumuksella Jukka-Pekka Sarasteen varmassa ohjauksessa.

Beethovenin Coriolanus-alkusoitto avasi konsertin sähäkän tukevasti, ehyellä yhteissoinnilla.

Sibeliuksen Viulukonserton d-molli alussa orkesteri vaikutti hieman pidättyväiseltä - liekö syynä ollut solistin suhteellisen pieniääninen soitto. Kreeta-Julia Heikkilän solistinen työskentely oli linjakasta, mutta jätti varovaisen kuvan, solistinen osuus olisi kaivannut heittäytymistä, tiiviimpää sointia ja voimaa.

Yhtä kaikki, orkesterin innostuttua mukaan, teos soi kokonaisuutena sävykkäästi, orkesteri rakensi teokseen vaadittavaa dramaattisuutta.

Dvorakin Sinfonia nro 9 e-molli "Uudesta maailmasta" soi jäntevänä, puupuhaltimien solistiset osuudet olivat pääosin toimivia mutta yhteissoitto kaipaa hieman vielä hiomista. Ja ennen kaikkea: sitä omaa virhettä ei orkesterissakaan kannata hirveästi näyttää ulos.

Vasket jylisivät uljaina ja rakensivat kulminaatiopisteet teokseen komealla tavalla. Jousisto soi ehyen yhtenäisenä ja Dvorakin hienot melodiat pääsivät ilmoille verevinä.

Ylimääräisenä kuultu Jean Sibeliuksen Finlandia soi uljaana, nuoruuden innolla ja vahvalla tunteella.

Nordea Jean Sibelius-orkesteri on nuorille soittajille suuri mahdollisuus. Innostavaa ja kokemusta antavaa vaikutusta ei voi vähätellä, pienistä puutteistaan huolimatta konsertti oli upea näyttö tälle orkesterille. Se, että Suomessa on saatu käyntiin tämän tason kulttuurisponsorointihankkeita yritysmaailman tukemana, on suuriarvoinen asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.