Tango olikin rockia, diskoa ja jazziakin

Club for Five & UMO

Mononen-Kärki

Erilainen tangokonsertti

Kuopion Musiikkikeskus 14.4.

Kun konsertin nimi on Erilainen tangokonsertti, ja kun lavalle astuu UMO sekä Suomen kärjessä vaikuttava ammattilauluyhtye Club For Five, ei tango ole enää Tango.

Sovittajat olivat tarttuneet säveltäjälegendojen Unto Monosen ja Toivo Kärjen teoksiin niin ennakkoluulottomalla otteella, että tanssilavaromantiikkaa odottanut taisi pettyä.

Tango oli rockia, diskoa, jazzia, fadoa sekä kuubalaisrytmejä toteutettuna notkealla ja elävällä musisoinnilla. Suurimman osan sovituksista oli urakoinut Pessi Levanto. Määrä kuului jäljessä: parhaat sovitukset olivat samaa huippuluokkaa kuin Mikko Hassisen, Veli-Matti Halkosalmen ja Marzi Nymanin, mutta mukaan mahtui rutiininkin makua.

Club for Fiven uusi kokoonpano, jossa mezzosopraanoa laulaa Eeppi Ursin ja baritonia Juha Viitala, on hitsautunut yhteen. Parhaiten tämän kuuli a cappella-osuuksissa, Esa Helasvuon sovittamassa Siks oon mä suruinen ja tenorin Jouni Kanniston sovituksessa Sinun silmiesi tähden. Yhteisissä numeroissa UMO:n kanssa akustiset ja äänentoistolliset resurssit vain tulivat välillä vastaan. Lauluyhtyeen harmoniat vaskien pauhatessa eivät aina avautuneet täysin kirkkaana.

Parhaat palat kuultiin toisen setin aikana. Marzi Nymanin mielikuvitus oli ryöpynnyt: Kärjen Tule Hiljaa nousi herkullisimmaksi kokonaisuudeksi. Nokkelista oivalluksista ja nerokkaista soundirakennelmista ei todella ollut pulaa.

Eeppi Ursin tulkitsi koskettavasti Tähdet meren yllä. Pessi Levannon sovittama Monos-trilogia oli vahva lopetus.

UMOn soitto oli rentoa ja hauskaa. Kommunikaatio yhtyeen ja orkesterin välillä oli välitön. Mainio fonisti Olli Ojajärvi oli sooloissa usein pääroolissa. Hienosti kunnostautuivat myös trumpetistit Mikko Pettinen ja Tero Saarti.

Valitettavasti katsojapenkeistä täyttyi vain kolmannes.

JUSSI MATTILA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.