Taputellen ja tömistellen

Siellä mää, täällä mää, joka puolella mää-mää, hiiala hiiala hei!

Piippolan vaari ja muut tutut lastenlaulut houkuttelivat yleisön yhteislauluun Rajalan koulun musiikkiluokkien kuoron ja Kuopion kaupunginorkesterin yhteisissä lastenkonserteissa tiistaina ja keskiviikkona. Lämminhenkisen ja nostalgisen lastenlauluretken johti Rajalan musiikinopettaja Erkki Kaukonen.

–Paras palaute tulee yleisöstä, kun näkee, miten lapset lähtevät mukaan lauluihin, Kaukonen tuumasi.

Lastenkonsertti kutkutteli musiikin lisäksi muitakin aisteja. Lavan taustalle heijastuivat taustakuvat ja laulujen sanat, lavan eteen oli koottu pehmoleluja. Lisäksi värivaloilla luotiin laulujen teemaan kuuluvaa sadunomaista tunnelmaa.

Aikuisellekin lastenkonsertti tarjosi nostalgiahetkiä. Esitetyistä lauluista monet ovat kuuluneet lastenlaulujen kaanoniin jo vuosikymmeniä. Vanhin lauluista oli Jos sun lysti on, jonka taputteluun ja tömistelyyn houkuteltiin mukaan niin lapsiyleisö kuin orkesterimuusikot.

Tutut lastenlaulut kuten Raparperin alla ja I-ha-haa saivat hienot ja kujeilevat orkesterisovitukset. Piippolan vaari -laulu eteni puolestaan hauskasti eläinarvuutteluna. Laulu eteni hyvin hiljaisesti etanan tapaan ja toisaalta raskaasti tömistellen norsun tapaan.

Vaarilla on saari -laulun Rajalan koulun oppilaat esittivät omana musiikkiesityksenään. Kauniisti soi myös Saunavihdat, jonka solistina soitti kanteletta oppilaista Veera Nurmela.

Lastenlaulukonsertin esityksiä oli kolme, kaksi lapsiryhmille ja tiistaina kaikille avoimena iltakonserttina.

Moni lapsista pääsi konsertin myötä kenties ensimmäisen kerran Musiikkikeskuksen komeaan ja suureen konserttisaliin. Siinä riitti hämmästeltävää muutoinkin hienoissa puitteissa.

–Onpa iso ääni, eräs lapsista kajautti, kun orkesteri viritti soittimiaan ennen konserttia.

Ja sali antoikin lastenlauluille kauniin ja juhlavan soinnin.

–Huippusalissa on kiva tehdä lastenlaulukonserttia, Kaukonenkin kehui.