Tchirkovin käsissä harmonikka elää ja hengittää

Konsertit

Pasimusic-festivaali

Sergei Tchirkov, harmonikka

Lapinlahden kirkko 20.9.

Lapinlahtelaissyntyisen säveltäjän Pasi Lyytikäisen luotsaama ensimmäinen Pasimusic-festivaali on saanut kiitettävästi huomiota. Nykymusiikkia on tuotu mainiolla tavalla erilaisiin ympäristöihin – tällä kertaa sitten perinteisemmälle areenalle, Lapinlahden kirkkoon, venäläisen Sergei Tchirkovin resitaalina.

Tchirkovin soittaessa hyvin nopeasti huomaa, kuinka huikean taidokas muusikko on kyseessä. Tekninen taituruus tekee kaikesta hyvin helpon näköistä ja kuuloista, sointi ja rytminkäsittely on vaivatonta, harmonikan ääni saa elää ja hengittää. Soiton intensiteetti on korkealla, mikä nykymusiikkia esitettäessä onkin melko ehdoton vaatimus, sen lisäksi että teos omaa intensiteettiä.

Tchirkovin ohjelmakokonaisuus oli toimiva. Hyvässä ohjelmassa on pari suvantoakin ja niiden rooliin jäivät nyt konsertin avannut Denisovin From Dusk to Light sekä puolivälin jälkeen kuultu Sampo Haapamäen Power. Ilahduttavaa oli, miten mainiosti ohjelmassa pintaan nousivat sekä Pasi Lyytikäisen säveltämä Jiän Iänj, että myös Petri Makkosen sävellys Flight beyond the Time.

Jiän Iänj onnistuu mainiosti tavoittamaan romanttishenkisen luonnonidyllin sävyjä puhtaasti nykymusiikin keinoin. Vahva, monipuolista ilmaisua sisältävä teos, jossa löytyy tukevaa, paksua sointia mutta myös herkkyyttä.

Flight beyond the Time on maailmalla melkoisen paljoltikin soitettu teos, elinvoimainen, valoisasti soiva ja rytmisesti eteenpäin suuntaava.

Konsertin loppupuolella kuultu Elena Rykovan teos Purple Haze – Hommage to Jimi Hendrix, kantaesitettiin festivaalilla perjantaina. Teos on rohkeasti elävä, harmonisesti rikas ilottelu, jossa huomio kiinnittyy vahvan intensiiviseen svengiin. Konsertin Tchirkov päätti mainioon Igor Stravinskin Tangoon, kaikki maailman tangot sisältävään viihdesointuilotteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.