Voimallisten tekstien tulkit

Siionin virsiä kuvaillessa päällimmäiseksi sanaksi nousee voimallisuus.

Histan veisaajat -yhtyeessä laulavan Tuomas Meurmanin mukaan tunne tulee sekä sävelestä että sanoista. Tekstit ovat haastavia ja vaikeitakin, ainakin jos niitä vertaa kirkossa käytettävään virsikirjaan.

Vaikka nykyiset Siionin virret on uudistettu kielellisesti 1970-luvulla, teksteissä on paljon terminologiaa ja runollista ilmaisua, joka on tästä ajasta etäistä.

Asiat sanotaan suoraan, ja mukana on paljon nykyvirsistä poikkeavia vanhanaikaiseen kristillisyyteen kuuluvia teemoja kuten helvetillä pelottelua.

–Pikkaisen menneen maailman kielenä tekstit ovat todella kiehtovia. Sieltä ei löydy loppuun saakka kiillotettua maailmaa vaan jotakin, jonka pohjana ovat hyvin vahvat kokemukset, kuopiolaislähtöinen Meurman kuvailee.

–Ne, jotka näitä tekstejä ovat kirjoittaneet, olisivat nykykirkossa enemmän tai vähemmän luokiteltu friikeiksi.

Siionin virsiä moniäänisesti esittävä Histan veisaajat syntyi teatteriesityksen laulajista vuonna 2008. Espoon kaupunginteatteri ja Musiikkiteatteri Tapiola tuottivat Histan häät -nimisen näytelmän, jossa uskonriitoja ja rahvaanhistorian syväluotauksia säesti Siionin virsien veisuun ajaton poljento.

Säde Bartling sovitti näytelmään Siionin virret moniäänisesti veisattavaksi. Teatterikesän jälkeen virsistä haluttiin konsertti, ja siitä Histan veisaajat lähti omille teilleen, Meurman kertoo.

Histan veisaajiin kuuluu 13 nuorta laulajaa, joista noin puolet on Meurmanin mukaan körttitaustaisia tavalla tai toisella.

–Osalla on sukutausta. Sitten osa, kuten minä, on löytänyt tiensä körttiläisyyteen herännäishenkisten opiskelijoiden piireissä, Helsingissä teologiaa opiskeleva Meurman sanoo.

Yhtyeen teatteritausta näkyy Meurmanin mukaan yhä esityksissä. Päälle on jäänyt eräänlainen näyttämöllisyys: Histan veisaajat laulaa konsertin aikana erilaisissa asetelmissa ja eri puolilla tilaa.

–Kokeilemme tilan käyttöä aina vähän eri lailla.

Kamarikuoron ja lauluyhtyeen välimaastossa tasapainoileva Histan veisaajat toimii ilman kuoronjohtajaa. Meurmanin mukaan yhtyeen koko mahdollistaa tarvittaessa niin voimakkaan ja rikkaan ulosannin kuin intiimiyden.

–Vuorovaikutus kuulijoihin ja toisiimme on helpompi saavuttaa kuin isossa kuorossa, jossa yhteys laulajien, johtajan ja yleisön välillä muodostaa eräänlaisen tiimalasin.

Histan veisaajien versiot tutuista virsistä on otettu innostuneesti vastaan.

–Sovitukset kulkevat perinteikkään ja tutun sekä jännittävän välimaastossa. Mukana on etnopuolelta tulevaa juurevuutta, mikä on hyvin liitossa siihen, että virret ovat kuitenkin kansanmusiikkia, Meurman sanoo.

–Monet kokevat, että sovitukset myös tulkitsevat ja avaavat virsiä.

Illan konsertissa kuullaan uusien sovitusten lisäksi perinteistä körttiveisuuta, johon yleisö saa osallistua.

–Yhteisvirret luovat yhteenkuuluvuutta ja rytmittävät esitystä. Ja meidän kannalta ne ovat kiva juttu siksikin, että voimme vähän huilia, Meurman nauraa.

Histan veisaajien Siionin virsiä -konsertti Männistön Vanhassa kirkossa tänään kello 19. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.