Wieniläistä valssisointia

Konsertti

Schönbrunnin linnanorkesteri

Kuopion Musiikkikeskuksessa 20.1.

Wieniläinen Schönbrunnin linnanorkesteri kiertää Skandinaviaa uuden vuoden merkeissä, vaikka vuodenvaihteesta tuntuu olevan jo ikuisuus. Musiikki ei toki muutu mihinkään, mutta kieltämättä hieman lähempänä h-hetkeä konsertti olisi sytyttänyt vahvemmin ja kerännyt ehkä voimakkaammin yleisöäkin. Nyt salissa oli valitettavasti vain kolmisensataa henkeä.

Ammatikseen Straussin, Rossinin sekä muutamien operettisäveltäjien musiikkiin profiloitunut kamariorkesteri hallitsee kenttänsä mainiosti. Orkesterin soittajat rakensivat mukavasti kontaktia yleisöön pienten eleiden ja vitsien merkeissä – toki tämä ”spontaanius” oli hyvin rutinoitunutta ja harjoiteltua, mutta silti tervetullutta vaihtelua kuopiolaisyleisölle.

Soitto joka tapauksessa oli luonnollisen elävää, jousisointi yhtenäinen ja napakka, puhaltajat niin ikään täsmällisesti ja laadukkaasti mukana.

Solisteista sopraano Simona Eisinger omaa notkean, helkähtelevän soinnin, mutta ajoittain balanssi orkesteriin ei ollut aivan kohdallaan, laulu peittyi hetkittäin. Musiikkikeskuksen salissa kapellimestarin olisi hyvä harrastaa harjoituksissa työpaikkaliikuntaa ja käydä konserttisalin takaosassa kuuntelemassa, millainen ero balanssissa on lavalla olevan ja katsomon takaosan välillä. Sali kantaa instrumenttimusiikkia taemmas mentäessä huomattavasti laulajaa enemmän.

Toisella illan solisteista, baritoni Rafael Fingerlosilla, on hyvin kantava ääni, soinnissa hyvää, terävä klangia ja sopivaa irtonaisuutta tähän musiikkiin. Solistien mainion yhtenäiset duettonumerot nousivat konsertin parhaimmaksi anniksi.

Kapellimestari Mika Eichenholz hoiti tehtävänsä tyylillä, pieni ”yleisölle johtaminen” kuuluu tähän genreen erottamattomasti. Soittajissa, etenkin konsertin edetessä, oli aistittavissa pitkästä kiertueesta huolimatta rentoa hyväntuulisuutta. Sitä on aina mukava katsoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.