Björk:Vulnicura

Levyt

Björk

Vulnicura

One Little Indian

Islantilaislaulajatar Björk erosi ja teki levyn erosta. Se vuoti nettiin etuajassa, joten teos julkaistiin jo nyt.

Vulnicura on levy, jonka soittaminen taustamusiikkina tuntuisi pyhäinhäväistykseltä. Sen resepti on Björkin itsensä ohjelmoimat, paikoin kipeästi dissonoivat jouset, sekä sydämen lyöntejä muistuttavat biitit, jotka välillä hiljentyvät ja palaavat taas. Laulussa on itkuvirren sävyä.

Vulnicura on prosessi. Sen alku huokuu turtaa välinpitämättömyyttä.

Keskikohta on täynnä tukahdutettua ja valloilleen päästettyä surua ja voimaa: Black Lake on synkkä laulu, jolla Björk tuo turvan katoamisen ja kivun hyvin konkreettiseksi ja ruumiilliseksi: ”I am one wound/ one pulsating body”. Family on raivoisampi perheen puolustus, joka hiljenee toivon pilkahdukseen.

Hypnoottisessa Notget-kappaleessa on kauhuelokuvamaista tunnelmaa. Nykivät jouset ja ahdistava rytmi hehkuvat vaaraa ja kuolemanpelkoa.

Tunnelma helpottuu hieman levyn loppupäässä. Viimeisessä kappaleessa muistetaan jo sukupolvien jatkumo, luovuttamisen mahdottomuus.

Vulnicura on riisuttua kipua ja lohtua, jolla kaikki sanat, äänet ja tauot luovat yhdessä merkityksiä.

Uusimmat

Levyt

Beirut: Gallipoli

Tinneri: Vuosien varjo

Sole Azul: Quasi Tango

Levyarvio: Ville Valon & Agentsin Badding-tribuutti on sekava ja hapuileva – "Yleisön ei tarvitse tuoda kirveitä, koska yhtye pilkkoo tanssilavan altaan ihan itse"

Levyarvio: Asan uusi Uni näkee unta meistä -albumi on osoitus siitä, että ankara julkisuushallinta tai brändistrategia ei kiinnosta

Hexvessel: All Tree

Dumari ja Spuget: Usvaa putkeen

OK:KO: Syrtti

NEV: Volant

Dumari ja Spuget: Usvaa putkeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.