Elbow: Little Fictions

Arvio: 4/5 tähteä.

Brittiläinen Elbow on soinniltaan yksi maailman tyylikkäimmistä popyhtyeistä. Näin tuntuu sikäli hassulta sanoa yhtyeestä, joka on kotonaan niin pubikeikalla kuin kirkossa. Se ei ole kuitenkaan yhtyeen ainoa ristiriita: Elbow on usein kappaleissaan yhtä aikaa mahtipontinen ja minimalistinen, esikuvansa Talk Talkin hengessä.

Palkitun The Seldom Seen Kidin (2008) jälkeen tuntui mahdottomalta, että yhtye voisi kehittyä paremmaksi. Edellisillä levyillään Elbow on kuitenkin vienyt ilmaisuaan entistä ehyempään ja meditatiivisempaan suuntaan. Tuttuun tyyliin Little Fictionsin keskiössä on Guy Garveyn turvallisen samettinen lauluääni ja mielikuvitukselliset – jopa verkkaiset – melodiat, mutta Richard Juppin hypnoottiset perkussiokuviot saavat entistä suuremman roolin.

Garveyn romanttiset laulut ovat aina olleet siitä poikkeuksellisia, että hän osaa annostella vakaviin aiheisiin myös huumoria ja kiinnostavia kielikuvia. Juuri tässä piilee yhtyeen tyylikkyys: Elbow ei sorru rakkaudesta laulaessaan ylisentimentaalisuuteen.

Arttu Seppänen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.