Haloo Helsinki: Hulluuden Highway

Arvio: 3/5 tähteä.

Ratas / Sony

Kun Arska Terminaattori 2:n lopussa sanoo Hasta la vista baby, tärkeää ei ole se mitä, vaan miten se sanotaan. Hyvä toimintaelokuva ei ole koskaan elänyt sen pahikset polttouuniin saattelevien, kuolemattomien onelinereiden varsinaisesta sisällöstä. Saatika se ei ole elänyt yhteiskuntakriittisestä tai muusta universaalisti relevanttina pidetystä taiteen sanomasta, vaan pikemminkin konventionaalisesta muodostaan.

Ja tietysti räjähdyksistä.

Popmusiikki toimii usein täysin samalla periaatteella. Tämän estetiikan ymmärtää myös Haloo Helsinki ja etenkin yhtyeen karismaattinen keulahahmo Elli Tiilikainen: pappadaduda, pappadaduda dapa – kuten heidän hittinsä Maailman toisella puolen kertosäkeessä lauletaan.

Ja jos Hulluuden Highwaylla jotain on, niin nimenomaan niitä räjähdyksiä – täynnä tunnekuohuja ja tehokeinoja, kuten aseen lataus­ääniä. Kun joku suunsa aukaisee / niin joku pommin laukaisee / mut ootko sä se voima / joka potkaisee, Tiilikainen laulaa avauskappaleessa Hei Haloo. Se mikä paperilla näyttää tyhmältä tai kornilta, kuulostaa Tiilikaisen laulamana hyvältä.

Kahdella edellisellä levyllä Haloo Helsinki on osoittanut, että sen vahvuus on isot, stadionin kokoiset kertosäkeet yhdistettynä Tiilikaisen ilmaisuvoimaan ja hyviin melodioihin. Toimivaa reseptiä ei ole päivitetty.

Myös puutteet ovat tallella. Tiilikainen ottaa teksteissään kantaa ajankohtaisiin aiheisiin, kuten polarisaatioon, muukalaisvihaan ja vihapuheeseen, mutta kuten edellisellä levyllä, ne tuntuvat päälleliimatuilta, lukiolaisen päättäjäispuheeseen viime hetkellä lisätyiltä kannanotoilta – koska näin kuuluu sanoa juuri nyt.

Hulluuden Highwayn sanoma olisi mennyt perille ilman alleviivattua poliittisuuttakin. Haloo Helsingin musiikki on carpediemiä, joka korostaa tunteita ja impulsiivisuutta kaiken harkitun rationalisoinnin sijaan: 80-luvun disco rockista ammentavassa Oh No Let’s Go:ssa kertoja haluaa maata discopallon alla, omistaa maailman hetken aikaa ja mennä laulun kohteen kanssa heti naimisiin. Laula lujempaa -kappaleen kertoja haluaa laulaa Queenia karaokessa koko viikonlopun.

Haloo Helsingin eskapistiselle highwaylle hypätään epävarmuuden keskellä, ilman etukäteen pakattua matkalaukkua ja sen on ennen kaikkea tarkoitus tuntua hyvältä. Eikä se ole musiikilta ollenkaan hullumpi tavoite.

Haloo Helsinki on paikkansa Suomen isoimpana popbändinä ansainnut, mutta viihdyttävä toimintaelokuva on parhaimmillaankin vain kolmen tähden arvoinen.

Uusimmat

Levyt

Annimaria Rinne: Jälkeenpäin

Eleanoora Rosenholm: Talvipalatsin puutarhassa

Dave Lindholm: Kynä & Kumppanit

Joose Keskitalo: En lähde surussa

Juulia Salonen Trio: Kylmillä vesillä

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships

Thought Gang: Thought Gang

Trygve Seim: Helsinki Songs

Trees: Trees

Sans: Kulku

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.