Heidi Kenttälä ja Minsku Tammela: Yksitoista laulua

Kansanmusiikki-instituutin julkaisuvastaava Jimmy Träskelin jatkaa vaikuttavien tekojen sarjaansa. Graafikkona ja valokuvaajana hänellä on ilmiömäinen kyky tehdä hieman pölyisemmästäkin materiaalista näyttäviä paketteja. Nyt Träskelin on nostanut jalustalle Heidi Kenttälän ja Minsku Tammelan Yksitoista laulua. Levy on kunnianosoitus kittiläläisen pilkkalaulaja ja savottamies Lars Leevi Lassilan (1892–1939) elämäntyölle.

Träskelinin mielikuvitus lähtee toisinaan preeriahevosen laukalle.

Yksitoista laulua -levyllä huuliharppua ja viskiruukkua soittaa Träskelinin amerikansuomalainen alter ego Robert Joronen. Muutoin levy lienee totisinta totta, koska Kittilästä kotoisin oleva kansanmusiikkipedagogi Heidi Kenttälä on tehnyt Leevi Lassilasta palkitun opinnäytetyön.

Konsertti- ja levykokonaisuutta varten Kenttälä yhdisti voimansa Lassilan sukulaisen, Minna-Liisa Tammelan kanssa. Kenttälä soittaa levyllä kampaa sekä banjomandoliinia. Tammelan instrumentteja ovat muun muassa korkit ja jouhikko. Perinteistä äänimaisemaa täydentää laulaja ja kansantaiteilija Ohto Huikuri Tepsan kylältä.

Yksitoista laulua on soiva historiankirja, johon on tallennettu kansanperinnettä murresanastosta lähtien.

Aapo Siippainen

Uusimmat

Levyt

Levyarvio: Raskasta iskelmää on raskasta kuunneltavaa

Levyarvio: Skorpioni jatkaa onnistuneesti ja ajattomasti Olavi Uusivirran viihteellisempää kautta

Levyarvio: Kurkistus räpin historiaan

Levyarvio: Absurdia torvimusiikkia

Arvio:Momentum 123onpaljon kokeellisemmin kuin Chisun aiemmat levyt

Kaj Chydenius: Rakkaani saapuu kun kutsun

Tyler, The Creator: Igor

Antti Paalanen: Rujo

Tuomas Logrén: Kaunis mies

Petäjä:40950

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.